Передплата 2024 ВЗ

20 років виповнилося валюті євро

  • 02.01.2022, 13:10
  • 719

Валюта євро протягом 20 років залишається символом економічного успіху Європейського Союзу

20 років виповнилося валюті євро
20 років виповнилося валюті євро

Про це заявив президент Європейської ради Шарль Мішель.

«Євро є конкретним символом успіху, який щодня у кишенях носять близько 350 млн громадян 19 із 27 країн-членів. Можна сказати, що євро стало частиною нашої свідомості, європейського духу», — сказав Мішель.

Він підкреслив, що євро довів свою стійкість як міжнародна валюта, зокрема, зберігаючи довіру до себе у складні часи кризи, спричиненої глобальною пандемією COVID-19.

Як йдеться у спільній заяві міністрів фінансів єврозони з цього приводу, об'єднання в єдину платіжну одиницю національних валют 12 країн стало безпрецедентною фінансовою операцією в історії. Вони нагадали, що 20 років тому європейський Центробанк підготував понад 15 млрд банкнот і близько 52 млрд монет.

З того часу зона обігу євро поширилася на 19 країн ЄС, і її розширення триває. Євро залишається дуже популярним — за даними соцопитувань, близько 80% громадян ЄС вважають, що його запровадження стало корисним для повсякденного життя.

1 січня 1999 року країни європейського Економічного та валютного союзу запровадили для безготівкових розрахунків єдину валюту євро замість так званої європейської грошової одиниці, яка використовувалася з 1979 року. Введення банкнот та монет євро у готівку відбулося 1 січня 2002 року.

Читайте також: Євро змінить дизайн

Фото: pexels

Схожі новини