Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Нафтогаз» поскаржився на «Газпром»

  • 22.12.2021, 18:35
  • 538

«Нафтогаз» подав до Єврокомісії скаргу щодо «Газпрому» через зловживання

НАК «Нафтогаз України» подав скаргу до Європейської Комісії щодо російського газового монополіста «Газпром», звинувативши його у зловживанні своїм положенням на європейському ринку газу, яке призвело до збільшення цін на блакитне паливо.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

«Національна акціонерна компанія „Нафтогаз України“ 21 грудня звернулася до Європейської Комісії зі скаргою на зловживання російським „Газпромом“ домінуючим становищем на європейському ринку газу».

При цьому «Нафтогаз» також подав клопотання до Генерального директорату з конкуренції (Directorate General for Competition) про вжиття негайних заходів для нормалізації ситуації.

«Газпром» різко зменшив продаж власного газу на європейському спотовому ринку попри зростаючий попит та обмежує можливості інших компаній постачати додаткові обсяги газу в Європу і конкурувати з «Газпромом», — зазначив голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко.

На його переконання, саме це є ключовою причиною кризи та рекордного зростання цін газу у Європі.

«Дії „Газпрому“ є антиконкурентними та спричинили значні негативні наслідки для всіх європейських споживачів. „Нафтогаз“, як один з найбільших покупців газу в Європі, також несе збитки через ці зловживання. Відтак, ми просимо Європейську Комісію належно відреагувати на порушення», — наголосив посадовець.

Зокрема, «Нафтогаз» звертає увагу Європейської Комісії на зумисну відмову «Газпрому» від належного заповнення газом сховищ в ЄС, які належать російському монополісту чи в яких він має значні заброньовані обсяги.

«Крім того, російська компанія раптово та без вагомих причин припинила реалізацію газу через власну електронну платформу. Маючи достатні обсяги газу та можливість використовувати вільні транзитні потужності української ГТС, „Газпром“ відмовився від поставок більших обсягів до ЄС», — зазначили в компанії.

Також керівництво «Нафтогазу» зауважує, що «Газпром» без вагомих причин так і не додав на своїй електронній платформі точку передачі газу на кордоні РФ з Україною. Крім того, «Газпром» продовжує блокувати експорт газу, що видобувається в Росії приватними компаніями, а також блокує транзит газу з країн Центральної Азії до Європи.

У компанії переконані, що метою таких дій є, зокрема, створення штучного дефіциту газу та тиск на Європейський Союз задля якнайшвидшого запуску газопроводу «Північний потік-2» без дотримання вимог європейського законодавства. «Нафтогаз» стверджує, що дії «Газпрому» прямо суперечать європейському антимонопольному законодавству та вже призвели до зростання цін до рекордної позначки близько двох тисяч доларів за кубічний метр палива.

Відтак «Нафтогаз» просить Європейську Комісію вжити щодо «Газпрому» низку заходів — зокрема, зобов’язати російську компанію виставити на продаж через електронну платформу значні обсяги газу для поставки на українсько-російському кордоні або принаймні на кордоні України та країн ЄС. При цьому клієнти «Газпрому» повинні отримати можливість купувати газ, зокрема, на кордоні Росії з Україною для подальшого самостійного бронювання потужностей ГТС та транспортування до Європи та/або закачки газу до українських ПСГ.

Окрім того, «Нафтогаз» прагне, щоб «Газпром» надавав технічні можливості своєї газотранспортної системи для експорту газу приватними російськими видобувними компаніями, а також транзиту газу з країн Центральної Азії.

«Пропозиції „Нафтогазу“ спрямовані на якнайшвидше розв’язання енергетичної кризи в Європі, є справедливими та зваженими», — підсумували у компанії.

Читайте також: Біля українського кордону — понад 120 тисяч російських військ

Схожі новини