Передплата 2024 «Добрий господар»

Вчені: «омікрон» – не зовсім коронавірус

  • 04.12.2021, 16:55
  • 939

"Омікрон" містить фрагменти генетичного матеріалу, які не зустрічаються в жодних інших варіантах коронавірусу

Про це пише Reuters, посилаючись на результати дослідження співробітників компанії з аналізу даних з університету Кембрідж, штат Массачусетс, опублікованого 2 грудня на сайті OSF Preprints.

«Включивши фрагменти геному людини, „омікрон“, з погляду людського організму, виглядає більш „людським“, що дозволяє йому легше відбивати атаки з боку імунної системи людини, — каже керівник дослідницької групи Вінки Сундарараджан. — Це також пояснює, чому цей вірус легко передається від людини до людини».

Вчені обережні у висловлюваннях, але дозволяють собі припустити, що включення до коронавірусу генетичних ланцюжків від інших захворювань може призвести до того, що даний вірус-метис викликає більш легкі або безсимптомні форми хвороби. Але наголошують, що для остаточної відповіді на це запитання знадобиться кілька тижнів".

Де відбувся «синтез» коронавірусу з іншими вірусами? Як вважають вчені з Кембриджу, одночасно коронавірус і вірус звичайної застуди можуть містити клітини легень і шлунково-кишкового тракту. Це створює ґрунт для вірусної рекомбінації, коли два віруси створюють змінені копії самих себе. Подібність генетичних ланцюжків вчені виявили у штаму «омікрон» і вірусу застуди відомого як HCoV-229E, а також вірус імунодефіциту людини, що викликає СНІД.

На думку вчених, «омікрон» не випадково вперше з'явився в Південній Африці, де найвищий у світі рівень розповсюдження ВІЛ, і у людей ослаблена імунна система. Саме там ймовірність рекомбінації є максимальною.

«Ми, ймовірно, пропустили багато поколінь рекомбінацій, які з часом призвели до появи штаму „омікрон“, — каже Сундарараджан. — Щоб підтвердити чи спростувати це, потрібні додаткові дослідження. Але навіть наш проміжний результат вкотре підтверджує необхідність вакцинації. Слід зменшити ймовірність захворювання на коронавірус людей з ослабленим імунітетом, бо результати цього можуть бути непередбачуваними».

Читайте також: Генеральний секретар ООН розкритикував політику закриття кордонів для захисту від Омікрону

Схожі новини