Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Газпром» пропонував Молдові знижку на газ. Що просили в обмін?

  • 27.10.2021, 12:15
  • 476

Росія могла надати знижку на газ Молдові за умови, якби остання відмовилася від курсу на тіснішу політичну та економічну інтеграцію з ЄС

Як повідомляє Financial Times із посиланням на власні джерела, зокрема, йшлося про зміну умов угоди про вільну торгівлю з ЄС та відтермінування реформи енергетичного ринку.

«Під час переговорів цього місяця „Газпром“ сказав молдовським чиновникам, що знизить ціну, якщо країна буде готова внести поправки до своєї безмитної торгової угоди з ЄС», — йдеться у повідомленні.

За даними видання, «Газпром» хотів, щоб Молдова відклала виконання правил ЄС, які вимагають лібералізації газових ринків та посилення конкуренції. За словами співрозмовників видання, Кремль розглядає переговори щодо газу як частину ширшого політичного врегулювання з Молдовою після того, як президентом країни стала Майя Санду, яка виступає за розвиток відносин із Євросоюзом.

Як зазначив у коментарі Суспільному директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, ціною знижки на газ для Молдови стане виконання урядом країни політичних умов, які висуне Росія. На його думку, також дії РФ можуть бути помстою Майї Санду за її участь у саміті «Кримської платформи».

«Це — відмова від євроінтеграції Молдови, згортання реформ, просування проросійських сил у країні, відмова Молдови від участі в „Кримській платформі“ й багато інших політичних вимог, які повністю повернули б Молдову у сферу впливу Росії», — переконаний він.

Експерт додав, що одним із чинників, який дозволяє Росії тиснути на Молдову, є наявність боргів за газ.

«Є борги у Придністров’я, само собою, у Молдови — офіційно визнаного уряду, це власні борги. Якщо брати Придністров’я — там взагалі якісь велетенські суми, до 6 мільярдів доларів. Зрозуміло, що Росія підтримує своїх маріонеток, кредитує цю «владу», — пояснив Омельченко.

При цьому він зауважив, що значною мірою борги Молдови перед «Газпромом» сформувались у період правління експрезидента Ігоря Додона.

«Це теж була російська маріонетка. І щоб зберегти цю маріонетку, Росія вимушена була кредитувати через несплату розрахунків за газ владу Додона. Зараз ця сума боргів перейшла до нової влади у спадок. І для Росії це непоганий механізм впливу — через „Газпром“, через борги, щоб Молдова знов-таки повернулася у лоно Росії, щоб вона більше не думала йти у бік Європейського союзу, робити реформи, боротись із корупцією — повернутись у звичайний стан, в якому Росії легко маніпулювати», — підсумував фахівець.

Читайте також: Газовий шантаж Росії: ЄС може поступитися

Схожі новини