Передплата 2024 «Добра кухня»

В окупованому Криму знову масові затримання

  • 13.10.2021, 13:15
  • 485

11 жовтня у Криму знову відбулись чергові масові затримання. Кримських татар затримали під будівлею суду, де через відеозв'язок мав відбутися розгляд апеляційної скарги на вирок фігурантам красногвардійської "справи Хізб ут-Тахрір"

Про це повідомила правозахисна група «Кримська Солідарність», передають «Букви».

У понеділок, 11 жовтня, понад сто людей зібралися поблизу будівлі «Кримського гарнізонного військового суду» в Сімферополі.

Там мав відбутися розгляд апеляційної скарги на вирок фігурантам червоногвардійського «справи Хізб ут-Тахрір».

Російські силовики затримали 15 людей для «перевірки документів», посилаючись на заборону масових заходів через пандемію.

Хоча, суд задовольнив клопотання про допуск ЗМІ та слухачів на засідання.

Деякі з активістів поїхали до так званого Центрального відділу поліції.

Пізніше стало відомо про затримання ще п’ятьох людей біля відділу поліції Центрального району Сімферополя, на них оформили адміністративні протоколи.

Серед активістів був і координатор «Кримської солідарності» Ділявер Меметов, який є сином політв’язня Ремзі Меметова, який засуджений на вісім років позбавлення волі у «справі Хіхзб ут-Тахрір».

На дії співробітників поліції активісти надіслали щонайменше 20 скарги.

За словами адвокатки Лілі Гемеджи, протоколи на затриманих були різні: за статтями про одночасне перебування громадян із порушенням санітарних норм, перешкоді руху транспортних засобів, пішоходів тощо.

Вона зазначила, що під час складання протоколів були порушення. Зокрема, звинуваченим не роз’яснювали їхні права.

Затриманих кримських татар утримували в поліційному відділку протягом 14 годин.

Після цього відпустили всіх, окрім двох активістів — Ділявера Меметова і Решата Паралмова. Їх відправили до ізолятора тимчасового утримання.

На думку адвокатки, так поліціянти хочуть «відбити охоту» у всіх, хто приходить до будівлі судів як слухачі або група підтримки заарештованих і засуджених кримських татар.

Згодом підконтрольний Росії Центральний районний суд Сімферополя ухвалив рішення про штрафи сімом кримським татарам.

Захист на суд не пустили.

На 20 тисяч рублів (приблизно 7300 грн) оштрафований 56-річний Шихбадінов Рустем, на 10 тисяч (3600 грн) рублів виписаний штраф Урінбаєву Садику, також на 10 тисяч рублів оштрафовані 63-річний Мінгафаров Гафур і 67-річний Енвер Мустафаєв.

Батькові засудженого політв’язня Рустема Емірусеїнова, 71-річному Решату Емірусеїнову виписали штраф на 5 тисяч рублів (близько 1800 грн).

Ділявера Меметова та Решата Параламова оштрафували на 20 і 10 тисяч рублів відповідно.

11 жовтня 2017 року Бахчисараї у шістьох кримських татар відбулися обшуки в будинках, а опісля вони були заарештовані у справі «Хізб ут-Тахрір».

16 вересня 2020 року їх засудили від 13 до 19 років позбавлення волі.

Всіх звинувачують в приналежності до забороненої в Росії політичної ісламської партії «Хізб-ут Тахрір», яка, за рішенням Верховного суду РФ, у 2003 році внесена в список терористичних.

В Україні та інших країнах світу організація діє без обмеження на рівні національних законодавств.

Захист і самі підсудні називають процес сфабрикованим. Звинувачення мотивоване матеріалами прослуховувань, книжками, знайденими у фігурантів справи, й показами прихованих свідків.

Читайте також: «У кращих радянських традиціях», — МЗС про відправку Джеляла до психлікарні

Схожі новини