Передплата 2024 ВЗ

У парку “Високий Замок” замешкала червонокнижна змійка

Герпетолог Тарас Гринчишин каже, плазун не отруйний, але якщо його добряче розсердити може вкусити

У парку «Високий замок» замешкала рідкісна червонокнижна змія полоз ескулапів. Змію побачила і сфотографувала львів'янка Мілана Ватерман.

Фото з Фейсбуку Мілани Ватерман
Фото з Фейсбуку Мілани Ватерман

Герпетолог, голова Львівського відділення Українського герпетологічного товариства Тарас Гринчишин сказав у коментарі для «ВЗ», що боятися нічого, полоз ескулапів цілком мирна змійка, не отруйна. Проте, якщо змію добряче розсердити і агресивно з нею поводитися, то вона може вкусити.

«Якщо необережно і грубо взяти змію руками, може вкусити, але вона не є отруйною, — запевняє герпетолог. — Кусає лише тоді, коли захищається від небезпеки. На людину сама не нападає, зазвичай тікає. Полоз ескулапів є родичем вужів. Він один з кількох видів полозів, які трапляються в Україні і занесений до Червоної книги. Змія може сягати півтора-два метри. Змія полює на гризунів».

Тарас Гринчишин припускає, що у Львові немає популяції цього виду змій і в парк «Високий Замок» плазун міг потрапити з Карпат, зокрема Закарпатської області. «Можливо змія приїхала в чиємусь автомобілі, — каже пан Тарас. — Змія могла залізти в капот чи бампер машини, і потім звідти вилізти».

Читайте також: Змії на людей не полюють

Схожі новини