Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кулеба про затримання Росією кримських татар: за свої помилки та прорахунки вона змушує платити невинних людей

  • 09.09.2021, 17:35
  • 520

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу 9 вересня повторив позицію свого відомства, пов’язавши арешти п’яти кримських татар в окупованому Криму із проведенням «Кримської платформи» в Києві

«Проваливши свою кампанію із запобігання проведенню саміту „Кримської платформи“, Росія вдалася до того, що вміє робити найкраще — до репресій. І за свої помилки та прорахунки вона змушує платити невинних людей, кримських татар, кидаючи їх за грати та приносячи горе в їхні сім’ї. Всі висунуті їм звинувачення є абсурдними, політично вмотивованими, і ви бачили сильну реакцію України та її партнерів по „Кримській платформі“ на цій події», — заявив урядовець. Про це пише Радіо Свобода.

Він додав, що Київ співпрацюватиме зі своїми партнерами по саміту над звільненням затриманих. Міністр також нагадав, що під час візиту до Сполучених Штатів українська делегація передала Державному департаменту повний перелік українців, ув’язнених Росією на її території, на окупованому Донбасі та в Криму.

«До росіян у мене один заклик: припиніть демонструвати свою дріб’язковість. Якщо ви не можете зупинити боротьбу державу Україну в боротьбі за Кримі і звільнення півострова, то не треба зриватися на невинних людях. Якщо ви такі круті, відповідайте нам на рівні міждержавних відносин, а не ницо переслідуючи невинних людей», — додав він.

На уточнююче запитання журналістів Кулеба зазначив, що робота України полягає, по-перше, в недопущенні того, щоб до затриманих застосовувалися тортури, по-друге, в їхньому звільненні.

«Досвід попередніх семи років демонструє, що для виконання першої задачі дуже важливим є публічний розголос і привернення уваги міжнародного співтовариства до доль незаконно затриманих громадян. Саме цим ми зайнялися насамперед, тому ви бачили і заяву України, і заяви багатьох інших держав із цього приводу. Звільнення є задачею іншого порядку, тут потрібно працювати тихою дипломатією, кулуарно з різними країнами, які здатні допомогти нам у цьому, і саме цим ми зараз і займаємося», — розповів він.

Читайте також: Кулеба заявив про готовність України до зустрічі у «нормандському форматі»

Схожі новини