Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чоловік, який переплив Ла-Манш, повернувся до Львова

  • 22.08.2021, 16:30
  • 675

Свій заплив спортсмен-аматор присвятив 30-річчю Незалежності України

Фото УНІАН
Фото УНІАН

У неділю, 22 серпня, до Львова повернувся Віталій Ступак, який днями проплив протоку Ла-Манш. Він — один з небагатьох українців, кому вдалося це зробити. В аеропорту спортсмена-аматора зустрічали колеги та очільник міського управління спорту Антон Нікулін. Віталій Ступак здолав 56 км відкритої води за 14,5 годин.

«Було дуже непросто. Все, що я чув, це було: „давай“, „давай“. І я давав, давав все, що міг. І останні 20 метрів, я почув, „чекай, я вдягну гідрокостюм і попливемо разом“. Так що ми разом із моїм супровідником фінішували», — пригадує Віталій Ступак.

Підтримку у всьому львів’янину надавала компанія SoftServe. Її співвласник Олег Денис супроводжував Віталія Ступака під час усієї подорожі та запливу.

«Завдання супроводу — давати їсти, слідкувати за маршрутом, підтримувати. Час від часу дозволяли бути у воді з плавцем, і фінішувати дозволяли разом. Плавець не може в жодному разі доторкатися до судна. На судні є капітан, помічник і суддя. І є арбітр від асоціації, і вона слідкує за усім. Я кілька разів пірнав до Віталія, кожні півгодини треба давати їсти, пити — при хвилях, у воді», — розповідає співвласник SoftServe Олег Денис.

«Плавець бачить своє життя, а людина, яка супроводжує, бачить і його, і те, куди він має плисти. Тому тут і команда і стихія, все зійшлося нам», — каже Віталій Ступак.

Заплив відбувся 20 серпня і тривав з 8:30 до 23:04 за британським часом. Чимало зусиль та часу пішло на боротьбу з течіями.

«Я мовчав, Олег Мирославович накрив мене рушником, я втупився в одну точку, три години ми плили назад, я не міг говорити. Насамперед через те, що сіль дуже виїла горло і ніс. Дуже важко було навіть слину ковтати. Але я чув опіку, мені зробили теплу каву з молоком», — пригадує Віталій Ступак.

Свою перемогу львів’янин присвячує 30-річчю Незалежності України.

«Якраз так підійшли дати, всі зорі сходилися для того, щоб це зробити. Єдине, це було бажання, щоб все склалося. Тому що це лотерея дуже велика», — розповідає Віталій Ступак.

Заплив через Ла-Манш вважається одним із найскладніших завдань у світі. Для того, щоб заплив був офіційно визнаним, спортсменам дозволяється використовувати лише окуляри, шапку, затискач для носа та беруші. Спортсмени перепливають відрізок між Англією і Францією у найвужчій його ділянці, що становить близько 33 км, однак сильна течія може суттєво збільшити цю дистанцію, а відсутність гідрокостюму додатково ускладнює це завдання.

Віталію Ступаку 44 роки, він спортсмен-аматор, тріатлоніст, фінішер Ironman, дворазовий підкорювач 27-кілометрового марафонського запливу на острові Орта в Італії, срібний чемпіон запливу в Каламаті, Греція (30 км), учасник першого в Україні пентамарафону (50 км) у 2020 році та фінішер Legendary swim (33 км) у 2020-му році. У спортсмена є троє дітей. Віталій вже приблизно 20 років працює спортивним масажистом.

Читайте також: Двоє росіян перепливли Ворсклу заради «відпочинку в Одесі»

Схожі новини