Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вишита карта України – у ЛОДА презентували спецпроєкт до Дня незалежності

  • 20.08.2021, 14:35
  • 604

У Львівській обласній державній адміністрації презентували проєкт «Аrt Map Ukraine»

Фото з сайту ЛОДА.

20 серпня, напередодні святкування 30-ої річниці Незалежності країни, у Львівській облдержадміністрації презентували унікальний проєкт — вишита карта України. Про це повідомляють на сайті ЛОДА.

Проєкт об’єднав 70 майстринь з 20 областей України, які створили вишиту рельєфну мапу нашої країни. Також до вишивання доєдналася й учасниця з Ізраїлю, що має українське коріння.

Мета проєкту — об’єднати творчих людей, щоб створити щось спільне і дуже масштабне на рівні країни, проявити свою любов та патріотизм, популяризувати дизайнерську вишивку та донести людям її красу.

Долучились до презентації заступник голови Львівської ОДА Олександр Кулепін, директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Ірина Гаврилюк, мисткиня Марта Стефура, та авторка культурно-мистецьких проєктів «Під Зорею Пінзеля» та «Натхненні Пінзелем» Івона Лобан.

«Україна готується до Дня Незалежності і в кожному куточку нашої країни з цієї нагоди організовують різноманітні, як культурні, так патріотичні проєкти. Сьогодні ми презентуємо унікальної краси роботу, яка показує нам, що українці вміють об’єднуватися, адже мисткині з 20 областей доклали зусиль, щоб вишити рельєфну карту України, використавши різні техніки. Усі охочі зможуть побачити на власні очі цю неймовірну роботу упродовж наступних днів у Львові. Наприклад, 24 серпня, мапу представлять у центрі міста, біля пам’ятника Тарасові Шевченку», — наголосив Олександр Кулепін.

Участь у проєкті взяла львів’янка Марта Стефура — дизайнерка прикрас, художниця, учасниця міжнародних виставок, лауреатка і переможниця міжнародних конкурсів, учасниця мистецьких проєктів, благодійниця і меценатка.

За її словами, ця робота для кожної вишивальниці стала особливою по-своєму, бо всі намагались передати власні почуття, що для них означає Україна.

«Особливістю вишитої карти є фрагменти білого фону, на яких майстрині змогли передати символічні та патріотичні ідеї. Також мапа містить у собі таємні послання, що вишивалися дівчатами на фрагментах ще до початку основних робіт: «Процвітай, моя Україна», «Ми єдині», «Крим — це Україна», «Борітеся — поборемо!», «Тобі не можна не цвісти «, «Ти в моєму серці» — ці та багато інших лозунгів та цитат наповнюють карту змістом зсередини», — зізналася Марта Стефура.

Унікальна карта України буде експонуватись у Львові з 20 по 27 серпня. А 24 серпня, у День Незалежності України, під час урочистих святкувань, мапу покажуть біля пам"ятника Шевченкові.

Читайте також: Відзначення 30-тої річниці Незалежності України у Львівській філармонії ім. Мирослава Скорика! Програма подій

Схожі новини