Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівські шахтарі можуть перекрити траси та вийти акцію під ОПУ

  • 14.08.2021, 13:15
  • 583

Шахтарі ДП "Львіввугілля" заявляють, що не отримують заробітну плату вже 5 місяців. Якщо їм не погасять заборгованість, то вони мають намір перекривати траси та вийти на акції протесту

Відповідне звернення до профільного міністра та народних депутатів оприлюднив у Facebook голова Незалежної профспілки гірників України, нардеп від партії «Батьківщина» Михайло Волинець.

Звернення гірників адресоване міністру енергетики Герману Галущенку, голові Львівської ОДА Максиму Козицькому, уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій та кільком нардепам з парламентського енергетичного комітету, серед яких є і Волинець.

«По Д П „Львіввугілля“ заборгованість по зарплаті сягнула 5 місяців (березень-липень)… Досі не вирішується питання адекватної ціни на вугільну продукцію. Міністр енергетики декларує зменшення обсягів вугілля на ТЕС і можливу закупівлю за кордоном, а там вугілля по ціні 140 доларів, а не 1200 грн, як на власних шахтах. Є попередження про відключення електроенергії на підприємствах за борги, що спричинить стихійне лихо», — зазначається в зверненні.

Гірники встановили для влади дедлайн для погашення зарплатних боргів — до 18:00 15 серпня цього року.

Якщо ж кошти так і не будуть виплачені, шахтарі мають намір: пікетувати Офіс президента України та перекривати дороги міжнародного значення.

Документ: facebook.com/MykhailoVolynets
Документ: facebook.com/MykhailoVolynets

«У випадку, якщо до 18:00 15 серпня не будуть виплачені гроші шахтарям ДП „Львіввугілля“ — трудові колективи ДП готові до більш радикальних дій. Зокрема, до перекриття трас та акцій протесту в столиці, біля Офісу президента», — зазначив з цього приводу нардеп Волинець.

Він уточнив, що на початку серпня у Львові відбулися акції протесту шахтарів Львівщини та їхніх родин. За словами Волинця, «на мітинг виходили навіть жінки з дітьми».

За даними нардепа, зарплатні борги перед працівниками ДП «Львіввугілля» складають понад 400 млн грн.

Скрін із соцмереж Михайла Волинця
Скрін із соцмереж Михайла Волинця

Варто зазначити, що в липні цього року Кабінет Міністрів ухвалив рішення, згідно з яким шахти, що мають заборгованості перед працівниками, повинні в обов’язковому порядку спрямувати на виплату зарплат 80% коштів від реалізації продукції".

Відповідна постанова уряду набуде чинності з 1 вересня 2021 року.

Читайте також: Шахтарі вийшли на пікет під Львівську ОДА: що вимагають?

Схожі новини