Передплата 2024 «Добра кухня»

Населення Львівщини заборгувало за тепло й гарячу воду 446,9 млн грн

Наразі область готова до опалювального сезону на 65%

Станом на сьогодні Львівщина готова до опалювального сезону на 65%, підготовка йде згідно з затвердженим графіком. Про це «ВЗ» розповів директор департаменту паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності і ЖКГ Богдан Кейван.

За його словами, із загальної кількості, а це 1682 котельні, в області підготовлені до роботи 1104. У деяких котельнях відбувається заміна і капремонт котлів. Запас вугілля для котелень — 4,2 тисячі тонн, що становить 64% від запланованого. Із житлового фонду підготовлено до нового опалювального сезону 12,5 тисячі будинків і 1600 об'єктів соціальної сфери, що становить 65%.

Заборгованість населення Львівщини за гарячу воду і теплопостачання на сьогодні становить 446,9 мільйона гривень, але відсоток оплати — 114%. Тобто люди погашають свої попередні борги. Завжди так є в цей період. Це пов’язано з тим, що нарахувань за опалення зараз немає, тому населення потихеньку погашає попередні борги. Якщо станом на 1 січня цього року люди мали 547,4 млн грн боргу, то за пів року заборгованість зменшилася на 100 мільйонів. Частина мешканців, які мають борги, укладають договори про реструктуризацію з підприємствами ТКЕ.

Якщо говорити про юридичних осіб, то заборгованість за газ підприємств теплокомуненерго — 1 мільярд 777 мільйонів гривень. Однак в області працює постійно діюча комісія, яка затверджує відшкодування підприємствам теплокомуненерго різницю в тарифах. Адже тарифи вже кілька років поспіль не підвищувалися. Тому держава взяла на себе зобов’язання відшкодовувати цю різницю в тарифах. На сьогодні комісія вже затвердила різницю в тарифах, однак на рівні уряду ще виробляється законодавча база щодо відшкодування 800 мільйонів гривень підприємствам ТКЕ. Це, своєю чергою, забезпечить погашення заборгованості за спожитий природний газ і дасть можливість більш якісно підготуватися до наступного опалювального сезону.

Повністю підготуватися до нового опалювального сезону Львівська область має до 1 жовтня.

Схожі новини