Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Ватикані судять кардинала

Частину грошей, призначених на благодійність, витратили на купівлю розкішного будинку в Лондоні

Vatikan AE Світ Фото vatikan

Фото АР
Фото АР

Ватиканський трибунал розпочав слухання справи кардинала Анджело Беччіу та ще 9 осіб, звинувачених, зокрема, у фінансових махінаціях у Державному секретаріаті Ватикану.

Десятьом звинуваченим закидають розкрадання грошей, фінансові махінації, корупцію, шахрайство, вимагання й зловживання службовим становищем. Усі ці злочини, вважає звинувачення, підозрювані здійснили під час підготовки й реалізації інвестиції Держсекретаріату Ватикану в Лондоні (Велика Британія). Мова про купівлю 2014 року будинку в розкішному районі цього міста — за 200 мільйонів євро.

Слідство у цій справі розпочали у Ватикані два роки тому, коли виявилося, що на придбання будинку на лондонській Слоан-сквер використали, зокрема, кошти, призначені на благодійну діяльність Папи Римського… Серед звинувачених, зокрема, ексзаступник держсекретаря Святого Престолу й колишній префект ватиканської Конгрегації у справах канонізації. А також бізнесмен Енріко Крассо (його звинувачують у корупції, вимаганнях, відмиванні грошей і шахрайстві) і консультантка кардинала Беччіу Сесилія Маронья, що одержала від Держсекретаріату Ватикану гроші на виконання спеціальних дипломатичних завдань (звинувачують у розкраданні).

Після засідання Ватиканського трибуналу 73-річний кардинал Беччіу заявив, що «завжди був вірним» Папі Римському. «Маю чисте сумління і вірю, що судді зможуть оцінити факти, — наголосив кардинал. — Упевнений, мене визнають мене невинним». Розгляд справи буде продовжено у жовтні.

Читайте також: Скільки коштує нерухомість Ватикану: офіційні суми

Схожі новини