Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Афганістані оголосили комендантську годину

  • 25.07.2021, 12:15
  • 542

Уряд Афганістану через новий наступ сил "Талібану" запровадив комендантську годину практично на всій підконтрольній йому території

Про це пише BBC.

У 31 із 33 провінцій країни заборонено виходити на вулицю з 10 вечора до 4 ранку. Винятком є столичний регіон, а також провінції Панджшер і Нангархар.

«Талібан» активізував наступ на урядові війська, це відбувається одночасно з виводом з Афганістану військових армії США.

Цього тижня таліби заявили, що контролюють вже 90% кордонів Афганістану і 80% його території. Уряд у Кабулі назвав ці твердження неправдивими.

Відомо, що екстремісти контролюють вже приблизно 50% території та кілька важливих прикордонних переходів на кордонах з Іраном, Пакистаном, Туркменістаном і Таджикистаном.

Міністерства внутрішніх справ Афганістану заявило у суботу, що в 31 провінції запроваджують комендантську годину «щоб зупинити ріст насильства та перешкодити нічним пересуванням «Талібану».

Поки «Талібану» не вдалося захопити жодного великого міста, хоча на підступах до кількох із них тривали бої. Також в останні дні не вщухали бої за місто Кандагар. У п'ятницю у конфлікт втрутилися США, завдаючи ударів по талібах з дронів. «Талібан» назвав це порушенням досягнутих з США домовленостей.

На півночі країни «Талібан» теж витісняє сили уряду. Таджикистан у п'ятницю оголосив, що готується прийняти до 100 тисяч біженців з Афганістану.

Тим часом порядки, які рух запроваджує на підконтрольних територіях, вкрай турбують правозахисників — таліби поширюють у завойованих провінціях екстремальну версію шаріату. Джерела правозахисників на місцях звинувачують екстремістів у жорстокому поводженні з цивільними.

У провінції Кандагар бойовики беруть в заручники родичів урядовців. В організації Human Rights Watch попередили, якщо армія перейде в контратаку, екстремісти можуть заради помсти почати розправи над цивільними громадянами.

«Лідери „Талібану“ заперечують свою відповідальність за порушення прав, проте надходить все більше повідомлень про вигнання з будинків, свавільні затримання та вбивства в областях, які вони контролюють», — зазначили в організації.

Читайте також: США виводять війська з Афганістану

Схожі новини