Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Деолігархізація? Коломойський «відкушує» шматки «ПриватБанку» - ЗМІ

  • 21.07.2021, 14:51
  • 789

Є кілька кейсів, коли структури Коломойського через суди "відгризають" майно державного банку

Поки президент Володимир Зеленський імітує боротьбу з олігархами, Ігор Коломойський відкушує по шматочку від майна державного «ПриватБанку». Про це пише редакторка відділу економіки видання ZN.UA Юлія Самаєва у статті «Коломойський покусав «ПриватБанк».

Вона зазначає, що шахрайство у «ПриватБанку» триває, просто цього разу не з середини — а ззовні. І воно було би неможливим у випадку реальної, а не декларативної деолігархізації.

За словами авторки, колишній власник «нахабно використовує досі нереформовану і вщент гнилу судову систему та тотальну стагнацію в усіх розслідуваннях правоохоронців щодо його махінацій у банку».

У матеріалі видання проаналізувало кілька основних кейсів, у яких структури Коломойського через судові рішення «відгризають» майно державного банку.

Здебільшого мовиться про об'єкти нерухомості — центральний офіс «ПриватБанку» та ТРЦ «Приозерний» у Дніпрі, а також готель «Мир» на столичній Голосіївській площі.

Зокрема, науково-виробниче товариство з обмеженою відповідальністю «Океанмаш», що пов'язане з Коломойським, намагається через суди «віджати» будівлю центрального офісу банку в Дніпрі.

Наприкінці минулого року Господарський суд Дніпропетровської області задовольнив цей позов у повному обсязі. Справа дійшла до Верховного Суду, де вирішується питання про відкриття касаційного провадження. Будівля була заставою і як предмет іпотеки перейшла до «ПриватБанку» 2016 року, ще до націоналізації. Як стверджують у банку — на цілком законних підставах. Утім, в «Океанмаші» із законністю цих підстав не погоджуються, а судді їх у цьому підтримують, що не дивує, адже заставою за кредитом було не майно, а корпоративні права. А за часів Коломойського, нагадує видання, це був «золотий стандарт» кредитування в банку.
Ця та інші справи наочно показують «ефективність» і судової гілки влади, і правоохоронної системи, і боротьби з олігархатом, наголошує Самаєва.

«Принагідно нагадаємо, що „ПриватБанк“ — державний банк, тобто це не чиїсь там активи, а наші з вами», — пише вона.

З її слів, перехід у власність банку усієї наразі «спірної» нерухомості від самого початку оформлювався в такий спосіб, щоб залишити можливість її повернення Коломойському і компанії рішеннями судів.

«Звісно, розслідування, вироки чи банальне уважне вивчення справи могли б цьому завадити. До речі, матеріали цих справ неодноразово передавалися прокуратурі, але де там!» — додає авторка.

«Знаєте, що сталося з нерухомістю Коломойського, конфіскованою в США? Її давно продала Федеральна служба маршалів, аби компенсувати державі хоч якусь частину завданих збитків. А що у нас за ці роки компенсували з тих 150 млрд грн, які держава витратила на порятунок випатраного Коломойським банку?» — риторичним питанням резюмується матеріал.

Читайте також: НБУ ліквідував управління з питань ПриватБанку

Схожі новини