Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чи попросить російський олігарх Фрідман паспорт із тризубом?

Зважаючи на довгі руки путінських спецслужб, у це повірити важко

Наближений до президента рф, а тому покараний західними санкціями російський олігарх, власник ізраїльського паспорта, уродженець Львова Михайло Фрідман не планує набувати українського громадянства і не має наміру перереєстровувати в Україні основні свої бізнес-активи. Такий висновок можна зробити із заяви, що її оприлюднив російський фінансово-інвестиційний консорціум «Альфа-Груп», співзасновником якого є Фрідман, один з найбільших багатіїв росії. «Жодних переговорів на цю тему не було, інформація не відповідає дійсності» - повідомив представник консорціуму.

«Фінансувати знищення режиму путіна коштом російських олігархів…»

Коментар «Альфа-Груп» з’явився після резонансного інтерв’ю виданню «Forbes Україна» керівника Національного агентства з питань запобігання корупції Олександра Новікова. Голова НАЗК заявив, що 58-річний Фрідман консультується з українською владою на предмет отримання паспорта з тризубом і щодо перереєстрації у рідних краях свого бізнесу.

Як відомо, Фрідман є засновником та головним акціонером Letter One та «Альфа-груп», до якого входять, зокрема знані в Україні «Альфа-банк» та Borjomi International. Крім того, до Letter one входить нідерландська компанія Veon, яка є акціонером мобільного оператора «Київстар». Серед активів Фрідмана є також частка в німецькій нафтогазовій компанії Wintershall DEA, телекомунікаційна компанія VEON, російська торговельна компанія X5 Retail Group. За словами чиновника, такий крок (перереєстрація бізнесу Фрідмана в Україні) був би вигідним для нас, бо державний бюджет отримав би додаткові податки.

«Фінансувати знищення режиму путіна коштом російських олігархів – мабуть, це найкраще, що може зробити Україна за таких обставин. Це вигідно і самим росіянам, адже путін руйнує та вбиває російську економіку та росіян також», – зазначив голова НАЗК. І додав, що такий же сценарій можливий і для інших великих російських бізнесменів з українськими коренями. Для прикладу, уродженця Дрогобича Віктора Вексельберга…

На Банковій думають про «фонд покаяння»

Інформація про можливу «дружню» міграцію російського бізнесу в Україну з'явилася у зв'язку з Планом дій щодо посилення санкцій проти російської федерації. Його розробила міжнародна група експертів, співголовами в якій є керівник Офісу президента України Андрій Єрмак і директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), ексрадник президента США з питань національної безпеки, експосол США в росії Майкл Макфол. Дорожня карта цього плану передбачає, зокрема, індивідуальні санкції проти 12 тисяч фізичних і 3 тисяч юридичних осіб росії. «Негайний пріоритет» надаватиметься 100 найбагатшим людям із російського списку Forbes. Фрідман до нього входить. Однак...

Як роз'яснив згаданий вище Олександр Новіков, санкції буде накладено на всіх російських олігархів, які не засудять публічно путіна і війну проти України, а також не визнають територіальну цілісність України включно з Кримом і Донецькою та Луганською областями. Фрідман був першим із заможних росіян, хто засудив російську війну проти України. Агресію кремля проти України назвав трагедією і закликав припинити це кровопролиття…

За словами голови НАЗК Новікова, група Єрмака-Макфола розгляне можливу процедуру уникнення російськими бізнесменами санкцій, якщо фігуранти укладених списків передадуть свої кошти чи активи у своєрідний «фонд покаяння». Таку ідею обговорюють - рішення щодо її втілення ухвалюватиме президент України, заявив Олександр Новіков.

А може, це російська спецоперація?

Чи погодяться російські олігархи взяти українське громадянство і перевести свої статки у країну, яку нещадно бомбардує путін? Запитання риторичне. кремль ніколи не пробачає «зрадникам», тим, хто насмілиться бодай криве слово сказати на адресу «вождя» чи посміє засумніватися у правильності його «генеральної лінії». Це засвідчує приклад репресованих Ходорковського, Навального, знищених політика Нємцова, журналістки Політковської, офіцера спецслужб Литвиненка, отруєного сімейства Скрипалів та багатьох інших опонентів путінського режиму. Сумна доля, вочевидь, чекала б і «ослушавшевося» Михайла Фрідмана, який нині перебуває у Лондоні. І туди, як ми знаємо, не раз добиралися агенти російської фсб…

І ще один нюанс. Чи не може історія з Фрідманом бути частиною якоїсь глибокої російської спецоперації? І чи не відведено йому роль такого собі троянського коня?

Фрідман називає Львів «улюбленим»…

У Львові Михайло Фрідман жив до 17 років. Місто своєї юності називає «улюбленим», нині там живуть його батьки. Є одним з найбагатших людей росії. У 2015 році за розмірами своїх статків (14,6 млрд дол.) був на другому місці у рф і 68-им - у світі. Нині входить у ключовий десяток бізнес-еліти росії.

До гострої фази російсько-української війни Фрідман часто навідувався в Україну. Фінансував проведення фестивалю джазу у Львові.

Підтримував дружні зв'язки з міським головою Андрієм Садовим, відомими людьми міста, зокрема, зі Святославом Вакарчуком. Входив до Наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». У спорудження меморіального комплексу жертвам Голокосту у Києві разом з іншими російськими бізнесменами обіцяв вкласти 100 млн доларів. У березні цього року, коли на Фрідмана, як і на інших російських олігархів, через війну росії проти України Захід наклав санкції, ексльвів'янин вийшов з керівного органу цього Центру.

Коментар для «ВЗ»

Зі скрипом-рипом прийняти російських бізнесменів можемо. Після їхніх вибачень…

Андрій Новак, голова Комітету економістів України

Міграція російських олігархів та їх активів в Україну? Вони роблять це винятково задля збереження своїх капіталів, активів. Для того, щоб захистити їх від закордонних санкцій. І для того, щоб вберегти їх від знищення внаслідок воєнних дій. Це основна мотивація олігархів. Не треба бути наївними і думати, що роблять це вони з благих намірів, з бажання допомогти Україні…

Наскільки я розумію, така міграція відбуватиметься з тими російськими бізнесменами, які пов'язані з Україною родинним корінням, народилися в ній, проживали тут, можуть довести колишній зв'язок з нею.

Не бачу нічого поганого у тому, що ці люди працюватимуть під українською юрисдикцією. Є відомий вислів: гроші не пахнуть. Чим більше капіталу прийде в Україну (не має значення - звідки), для неї це буде великим плюсом. Чим більше у нас буде юрисдикцій серйозних компаній з великими оборотами, тим краще для національної економіки, тим більше буде сплачено податків до бюджетів усіх рівнів, тим більшою буде зайнятість населення - а це нам зараз дуже потрібно.

Нам потрібні будуть дуже великі кошти для відновлення економіки після масштабних руйнувань з боку російської армії, яка знищує все, що бачить перед собою. Тому прихід частини російського капіталу в Україну нам не завадить.

Щоправда, є ще моральний аспект цієї справи. Ті російські бізнесмени, які перейдуть під українську юрисдикцію, повинні будуть пояснити свою минулу поведінку, підтримку-непідтримку путінського режиму. Вони самі повинні зробити жест покаяння, вибрати форму вибачення перед українським народом. Публічно визнати злочинність путіна, його політичного і бізнесового оточення, засудити агресивні дії росії, не визнавати тимчасову анексію Криму і Донбасу. Тільки після таких публічних покаянь українське суспільство може зі скрипом-рипом прийняти таких бізнесменів.

Схожі новини