Передплата 2024 «Добрий господар»

Ізраїльські вчені спростували зв'язок між кажанами та коронавірусом

  • 12.07.2021, 19:15
  • 797

Дослідники лабораторії кажанів університету Тель-Авіва змогли реабілітувати цих ссавців, яких звинувачують у поширенні коронавірусної інфекції

Про це розповів увечері в неділю, 11 липня, сайт The Jerusalem Post.

У лабораторії кажанів ізраїльські вчені досліджують під керівництвом професора Йосі Йовель загін рукокрилих — єдиних ссавців, здатних літати. Він налічує понад 1400 видів, більшість з яких ведуть нічний спосіб життя і рідко контактують з людьми. Деякі з них корисні, оскільки поїдають комах і допомагають запилювати квіти.

Після пандемії COVID-19 публічний імідж цих унікальних крилатих істот сильно постраждав. Вважається, що коронавірус почався чи то з м'яса кажана, купленого на ринку в Ухані, чи то з якоїсь секретної лабораторії, де на кажанах тестували віруси. І хоча доказів цьому немає, упередження до кажанів розвіяти не вдається.

«Це така ж ідея-фікс, як теорія всесвітньої змови, — розповіла виданню The Media Line докторант університету Тель-Авіва Мая Вайнберг. — І те, як наукова спільнота підтримала цю ідею, просто обурливо. Популяції кажанів в усьому світі, а особливо в Китаї, це завдало величезної шкоди».

Дослідження, проведене нею і доктором Келсі Морено (Kelsey Moreno) й опубліковане в академічному журналі The Annals of the New York Academy of Sciences, допоможе реабілітувати цих ссавців.

Вченим вдалося довести, що хворі кажани зберігають соціальну дистанцію. Це інстинкт. Можливо така поведінка з`явилася через те, що лилики проживають у тісних колоніях, і соціальна дистанція — єдиний спосіб запобігти масовому зараженню.

Читайте також: Коронавірус «посилили», аби став біологічною зброєю?

Щоб переконатися в цьому, вчені спостерігали за двома колоніями кажанів: одна проживала в неволі, у вольєрі, а інша — в природному середовищі. У кожній колонії вчені вводили кільком лиликам особливий білок, що імітує інфікування і провокує імунну відповідь, яка викликала симптоми хвороби. Для того, аби відстежити пересування кажанів, їм вживили чіпи, тому результати спостережень можна вважати достатньо надійними.

«Ми були дуже здивовані, побачивши, що інфіковані кажани старанно дистанціюються від інших особин», — розповіла Мая Вайнберг. — Ми думали, що вони, навпаки, залишаться з колонією, а інші кажани будуть дистанціюватися від них.

Але виявилося, що саме заражені кажани намагаються дистанціюватися. Це дуже нетипова поведінка зграйних тварин, яким інстинкт зазвичай наказує приховувати свою хворобу".

«Ми переконалися в тому, що поки кажани живуть у своєму середовищі, вони поводять себе так, аби уникнути масового зараження. Саме тому, ми думаємо, що „джина з пляшки“ випустили не кажани, а ті люди, які спускалися в джунглі і збирали вірусний матеріал для дослідження», — зауважує Мая Вайнберг.

Нагадаємо, що походження коронавірусу досі залишається загадкою. Інститут вірусології в Ухані розташований неподалік від першого відомого осередку інфекції, але Пекін категорично заперечує будь-який зв'язок між ними.

Схожі новини