Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Завдяки Ізраїлю трансплантація органів буде простішою

  • 28.04.2021, 19:30
  • 829

Технологія, розроблена в ізраїльському університеті Техніон, дозволить в лабораторних умовах вирощувати м'язові і кісткові тканини, а в перспективі і цілі органи, пересадити які людині буде легше, ніж донорські

Про це розповів у вівторок, 27 квітня, сайт 12 телеканалу. Результати свого дослідження співробітники факультету біомедичних технологій опублікували в журналі Advanced Functional Materials. Технологія вже успішно випробувана на щурах, яким вирощували кісткову тканину.

Як пишуть вчені, головна проблема будь-якої трансплантації — відторгнення пересаджених органів імунітетом. Цю проблему частково вирішує аутотрансплантація, коли людині пересаджують його власну тканину від іншого органу. Наприклад, в лицевій хірургії іноді використовують тканини ноги. Але тоді проблеми виникають вже в органа-донора.

Розробка вчених з Техніона, професора Шломіт Льовенберг і доктора Ідана Раданского пропонує альтернативний варіант. Вони навчилися створювати штучну тканину нового типу — тривимірну структуру, яка повністю збігається зі структурою тканини органу-«мішені» і без проблем приживається в ньому. Це комбінована тканина, яка містить як м'язи, так і кістки. І найголовніше — вона містить систему кровоносних судин, яка інтегрується в кровоносну систему того органу, в який її пересаджують.

Створення кровоносних судин в м'язовій тканині — дуже складне біоінженерне завдання. А в кістковій тканині це вдвічі важче через її щільність. Вчені з Техніона спробували поєднати в своєму новому матеріалі гнучкість і адаптованість м'язової тканини зі щільністю кісткової.

Досліди на щурах показали, що їм це вдалося. Вирощена кровоносна система повністю інтегрувалася в кровоносну систему тварини. Фрагмент пересадженої кістки прижився, і незабаром настало повне одужання.

До штучного вирощування цілих органів, звичайно, ще далеко, але публікація вчених довела, що вони досягли суттєвого результату.

Читайте також: У Японії зробили першу у світі пересадку легень для «ковідного» пацієнта

Схожі новини