Передплата 2024 «Добрий господар»

Рада схвалила законопроєкт про "суд у смартфоні"

  • 27.04.2021, 19:15
  • 614

Верховна Рада схвалила за основу законопроєкт №5246 про введення так званого "суду в смартфоні". Автором закону є президент Володимир Зеленський

За документ проголосували 272 народні депутати. Документ підтримали фракції «Слуга народу», «Батьківщина», групи «За майбутнє» і «Довіра».

У законі прописане створення інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування. Вона забезпечить створення, збирання, зберігання, пошук, обробку і передачу матеріалів та інформації у кримінальних процесах.

Нею зможуть користуватися слідчі, дізнавачі, прокурори, слідчі судді, суд, захисники та інші учасники кримінального провадження для реалізації своїх повноважень, прав та інтересів.

Матеріали досудового розслідування, які перебувають у цій системі, будуть передаватися в електронній формі. Однак за рішенням слідчого, дізнавача, прокуратури, слідчого судді або суду вони можуть надаватися у паперовій формі.

Підписані та узгоджені за допомогою електронного підпису документи в системі і їх копії в електронній та паперовій формі будуть визнаватися оригіналами.

Несанкціоноване втручання у роботу суду в смартфоні буде каратись.

Читайте також: Виправили помилку «Слуг народу»: Верховна Рада ухвалила законопроект «Європейської Солідарності» і повернула виплату лікарняних

Нагадаємо, на початку березня 2021 року президент Володимир Зеленський анонсував створення в Україні «суду в смартфоні». Згодом Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, який пропонує запровадити інформаційно-телекомунікаційну систему досудового розслідування.

У пресслужбі Зеленського пояснили, що ухвалення цього законопроєкту надасть паперовим та електронним документам у кримінальному процесі однаковий правовий статус.

Всередині березня на сайті парламенту з'явився текст законопроєкту № 5246 про введення так званого «суду в смартфоні».

Схожі новини