Передплата 2024 «Добра кухня»

США стурбовані побічними ефектами препарату Johnson & Johnson

  • 14.04.2021, 11:55
  • 825

У США рекомендують призупинити використання вакцини від коронавірусу від компанії Johnson & Johnson. У шістьох вакцинованих у США виявили рідкісне захворювання, пов’язане з тромбами

Про це повідомляє пресслужба Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) у Twitter.

У FDA та Центрі з контролю та профілактики захворювань (CDC) заявили, що експерти перевіряють випадки виникнення тромбозу у шістьох жінок віком від 18 до 48 років. Згустки крові виникали на тлі зниження кількості тромбоцитів, що робило звичайне лікування тромбів гепарином, який розріджує кров, потенційно небезпечним.

«Поки розслідування не буде завершено, ми рекомендуємо зробити паузу у використанні цієї вакцини з міркувань безпеки», — заявили головний заступник директора CDC доктор Енн Шучат і директор Центру біопрепаратів FDA доктор Пітер Маркс.

Читайте також: Ще одна країна Європи обмежила використання вакцини AstraZeneca

У Johnson & Johnson заявили, що їм відомо про випадки утворення тромбів, які були зареєстровані після вакцинації, однак наголосили, що причиново-наслідкового зв'язку між цими рідкісними захворюваннями та їхньою вакциною не встановлено.

Однак через повідомлення про виникнення тромбів після вакцинації Johnson & Johnson відклала застосування вакцини від коронавірусу в Європі, пише The Guardian.

Напередодні Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) теж розпочало перевірку вакцини проти коронавірусу від компанії Johnson & Johnson. Таке рішення ухвалили після рідкісних випадків тромбозу у щеплених людей.

EMA запевняє, що наразі невідомо, чи впливає вакцина від Johnson & Johnson на випадки утворення тромбів. Після дослідження регулятор вирішить, чи варто оновлювати інформацію про побічні ефекти цього препарату.

Що відомо про вакцину від Johnson & Johnson?

Зараз її використовують лише у США — в екстрених випадках. У Європейському Союзі цей препарат схвалили 11 березня. Там його поки не застосовують, однак планують почати вводити людям уже протягом найближчих тижнів.

Для щеплення однієї людини потрібна лише одна доза цього препарату. Також перевага цієї вакцини — можливість зберігати у звичайному холодильнику.

Результати клінічних випробувань у ​​США, Південній Африці та країнах Латинської Америки показали, що ця вакцина ефективна для людей віком від 18 років. У цьому дослідженні взяли участь понад 44 тисячі людей: половина з них отримала вакцину, а інша половина — плацебо. Люди не знали, вводили їм вакцину чи плацебо.

Дослідження показало, що кількість симптоматичних випадків інфікування знизилася вже через 2 тижні. Так, симптоми були у 116 пацієнтів, яким ввели вакцину, а також у 348 пацієнтів, які отримали плацебо. Це означає, що препарат має ефективність у 67%.

Схожі новини