Передплата 2024 «Добре здоров’я»

НАЗК склало на Садового 14 протоколів - про “конфлікт інтересів”

Через знижки на оренду для громадських організацій міський бюджет недоотримав 1,2 мільйона гривень

Антикорупційна інтрига тижня — Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) склало на голову Львівської ОТГ Андрія Садового 14 адмінпротоколів — про порушення на посаді, пов'язані з конфліктом інтересів. На думку експертів НАЗК, Садовий зі своїми підлеглими неправомірно погодив знижки на оренду майна для громадських організацій. Через це міський бюджет недоотримав 1,2 мільйона гривень.

«У Львові, як і в багатьох інших містах, громадські організації можуть отримати знижку на оренду комунального майна, — пояснив Андрій Садовий. — Це важливо для повноцінної діяльності людей, які часто виконують функції, які мала би робити держава. Торік прокуратура поставила під сумнів правильність ухвали міської ради від 2007 р. про знижку для громадських організацій.

Але ця ухвала міськради повністю синхронізована з відповідною постановою Кабміну та наказом Фонду держмайна, на основі яких працюють практично всі органи місцевого самоврядування України. Утім, проти керівниці Управління комунальної власності Львівської міської ради Інни Свистун все ж відкрили кримінальне провадження. Я звернувся до прем'єр-міністра, Генерального прокурора, НАБУ, президента, керівника ДБР, акцентуючи на абсурдності таких звинувачень. Бо прокуратура не має жодного права втручатись у господарську діяльність міської ради, яка здійснюється у відповідності до чинного законодавства".

Садовий запевняє, що суд поставив крапку в цьому конфлікті — на користь його підлеглої Свистун. «Однак прокуратура звернулась до НАЗК — через те, що я, начебто, втручаюсь у їхню діяльність, бо своїми зверненнями роблю цю справу публічною. І у відповідь на мої листи склали на мене 14 протоколів. Дивно, чому не 290? Це перший випадок в Україні, коли складають протоколи за публічність і відкриту позицію», — обурився Садовий.

Телефоную до Інни Свистун. Чиновниця каже, що орендні ставки для громадських організацій та комерційних установ діють з 2009 року, це затверджено на сесії. Наприклад, банки платять за оренду 17% від експертної вартості майна, аптеки та офіси — 15%, магазини — 7−8%. А для громадських установ, каже чиновниця, є окрема формула: якщо приміщення має площу до 70 «квадратів» — 2%, якщо понад 80 метрів квадратних — 6%.

Тим часом

Депутат Львівської міської ради Уляна Пак опублікувала звернення до міського голови та НАЗК, аби вони роз’яснили правопорушення, які стали підставою для складення відповідних протоколів. Як зазначає Пак, отримані відповіді стануть предметом розгляду комісії законності, депутатської діяльності, свободи слова та безпеки.

Схожі новини