Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Єгипті розкопали мумію із золотим язиком

  • 02.02.2021, 20:35
  • 1 443

У Єгипті спільна єгипетсько-домініканська археологічна місія виявила 16 скельних гробниць, в одній з яких була мумія з амулетом у вигляді золотого язика

Бальзамувальники, можливо, помістили золотий язик в мумію, щоб померлий міг говорити в загробному житті, йдеться в заяві міністерства старожитностей Єгипту.

Наприклад, якщо мумія зіткнеться з Осірісом — богом підземного світу — в загробному житті, у неї повинна бути можливість говорити з божеством, йдеться в заяві. Однак неясно, чи був у мумії дефект мови при житті. Також незрозуміло, чому язик був зроблений саме з золота.

Археологи на чолі з Кетлін Мартінес з Домініканської Республіки виявили мумію в одному із 16 поховань в Тапосіріс-Магні, де є храми, присвячені Осірісу та Ісіді — богині, яка була одночасно дружиною і сестрою Осіріса. Раніше археологи виявили скарб монет, прикрашених обличчям Клеопатри VII, що дозволяє припустити, що храми використовувалися під час її правління.

Вік інших поховань також становить близько 2000 років. В одній із могил була знайдена мумія жінки з посмертною маскою, що покриває велику частину її тіла.

Дві мумії були виявлені разом із залишками сувоїв, які вчені наразі аналізують і розшифровують. У заяві говориться, що на оштукатурених сферах або в коробці, в яку укладена одна з цих мумій, є золоті прикраси Осіріса.

Читайте також: Археологи розкопали храм єгипетської царівни Нейт: приголомшливі фото

Дослідники також знайшли кілька статуй, що зображують людей, похованих на цьому місці; статуї настільки добре збереглися, що все ще можна розгледіти зачіски і головні убори людей.

Хоча археологи не впевнені, коли саме ці люди померли, є припущення, що вони жили тоді, коли Єгиптом правили або Птолемеи (304 р до н.е. — 30 р до н.е.), які були нащадками одного з полководців Олександра Великого, або Римська імперія, яка захопила країну після смерті Клеопатри VII в 30 р. до н.е.

Схожі новини