Передплата 2024 ВЗ

На Янівському цвинтарі буде «капличка»

Біля центрального входу на Янівський цвинтар спорудять церемоніальну споруду для прощання з померлими. Будівля матиме екуменічну спрямованість, там зможуть провести в останню путь своїх близьких люди різних релігій і конфесій

Як розповів «ВЗ» головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, наразі визначено переможців всеукраїнського архітектурного конкурсу на проєктну пропозицію церемоніальної будівлі. Це авторський колектив із Хмельницького — Віктор Голуб’єв, Дмитро Райфшнайдер і Андрій Шебалдов. Переможці отримають премію — 90 тисяч гривень.

За словами Коломєйцева, церемоніальну споруду розташують зліва від центрального входу на цвинтар. Вона буде прямокутна, одноповерхова, невелика — 10 метрів заввишки, 7 метрів завширшки. Усередині буде невеликий зал для прощання універсального характеру, який не матиме чіткого релігійного спрямування. А також приміщення для перебування тіла померлого, холи для відвідувачів, кабінет медичної допомоги, вбиральні тощо.

«На Янівському цвинтарі дозволені лише підзахоронення до вже наявних могил, і щодня там здійснюють одне-два підзахоронення. Тобто церемоніальна споруда там потрібна, — вважає головний архітектор. — Ми зустрічалися з жителями району, і вони схвалили цю ідею».

Церемоніальну споруду розташують зліва від центрального входу на Янівський цвинтар. Візуалізація ЛМР
Церемоніальну споруду розташують зліва від центрального входу на Янівський цвинтар. Візуалізація ЛМР

Тепер проєкт має пройти кілька наступних етапів — процедури через платформу державних закупівель Prozorro, експертизи, юридичні нюанси. Орієнтовно через рік можна буде приступати до будівництва, кошти на яке мають знайти у міському бюджеті.