Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівські ресторатори готуються до масштабного протесту

  • 09.11.2020, 18:15
  • 1 699

У Львові понад тисяча рестораторів вийдуть на протест проти «карантину вихідного дня»

У середу, 11 листопада, о 10.00 год. під будівлею ЛОДА, що на вул. Винниченка, 18, працівники ресторанної галузі планують провести акцію протесту. Про це Тvoemisto. tv розповіла співорганізаторка акції, власниця трьох львівських закладів Тетяна Абрамова.

За її словами, серед головних вимог, які висуватимуть працівники ресторанної галузі, є: скасування усіх обмежень на роботу ресторанів та карантину вихідного дня; мораторій на перевірки і скасування незаконних протоколів; відміна на час дії карантинних обмежень місцевих (єдиний податок, акцизний збір) та державних (ЄСВ та ПДФО) податків та зборів; грошова компенсація кожному бізнесу та працівнику, який втратив дохід за час карантину.

Крім Львова, у цей же день на годину протести працівників ресторанної галузі також відбудуться у Києві, Івано-Франківську, Одесі, Тернополі, Полтаві, Маріуполі, Дніпрі, Чернівцях, Миколаєві, Мелітополі, Черкасах.

«Нам уже відомо, що у Львові на акцію протесту прийде більше тисячі учасників. У Києві вже заявлено більше 2 тис. осіб. Надалі працювати з такими обмеженнями не можемо. Тому будемо вимагати, аби ресторанній галузі скасували всі обмеження на роботу. Також виступаємо за недопущення карантину вихідного дня. А якщо його таки введуть, тоді вимагатимемо рівних прав для всіх. Зокрема, йдеться про великі гіпермаркети, які дозволяють собі працювати», — каже Тетяна Абрамова.

Зі слів власниці ресторанів, карантин уже завдав чимало шкоди усім рестораторам та власникам закладів харчування.

«Від вересня кожен заклад звільнив і залишив без роботи як мінімум 40% своїх працівників. Якщо обмеження триватимуть надалі, звільнення триватимуть. Це не допустимо. Ми платимо чималі податки, тому також вимагаємо компенсації від держави. Наприклад, я маю три невеликі заклади. Щомісяця оплачую приблизно 70 тис. грн. лише податків. Тому я розраховую на те, аби мене влада хоч якось підтримала», — додала Тетяна Абрамова.

Відомий львівський ресторатор Вардкес Арзуманян вважає, що карантин вихідного дня є «черговою дурницею уряду», логіку якого важко зрозуміти.

«Якщо закривають великі торгові центри, то покупки будуть здійснюватися в маленьких магазинах і на ринках. Якщо закривають ресторани, то технологічні особливості ресторанів і особливо кондитерських передбачають величезні списання продуктів і сировини ввечері в п'ятницю. А це великі збитки. Крім цього, за моїми підрахунками, нас чекає скорочення персоналу до 40%», — наголосив Вардкес Арзуманян.

За його словами, у більшості ресторанів основний персонал, кухарі, офіціанти, працюють 15 днів на місяць. Із введенням карантину зникне необхідність у другій зміні, тому що ресторани перейдуть на п'ятиденний графік роботи.

«Основні продажі у ресторанах і торгових центрах відбуваються саме у вихідні. Із запровадженням карантину всі втратять можливість оплачувати оренди, податки, зарплати», — наголосив Вардкес Арзуманян.

Натомість, наголошує ресторатор, уряду достатньо ухвалити рішення про закриття поїздок до Туреччини та Єгипту, і це, на його думку, удвічі зменшить кількість хворих. «Всі ці рішення ухвалюються не для того, щоб боротися з ковідом», — підсумував Вардкес Арзуманян.

Читайте також: Підприємці Львівщини почали перекривати міжнародні траси

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив, що карантин вихідного дня в Україні може почати діяти 14−15 листопада. Він пояснив, що працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки та транспорт.

МОЗ також вирішило пропонувати повністю заборонити масові заходи, закрити спорт-комплекси й басейни, у ТРЦ дозволити працювати виключно магазинам, закривати порушників карантину. Водночас під час «карантину вихідного дня» ресторани зможуть працювати лише на виніс.

Схожі новини