Передплата 2024 «Добрий господар»

Виборець отримає від двох до п’яти бюлетенів: як їх заповнити, щоб не зіпсувати

  • 24.10.2020, 09:30
  • 1 111

Найпростішим і найбільш традиційним буде бюлетень зі списком кандидатів на посаду міського, селищного чи сільського голови

Напередодні місцевих виборів НВ ще раз нагадує головне, що важливо знати про те, який вигляд мають бюлетені, які поля потрібно заповнити — та як їх не зіпсувати.

1. Скільки бюлетенів мені видадуть на виборах 25 жовтня?

Від 2 до 5. Це залежить від того, у якому регіоні ви голосуєте. Більшість українців отримають по чотири бюлетені — для обрання:

  • голови населеного пункту — міста, села чи селища;
  • депутатів міської / сільської / селищної ради;
  • представників до районної ради;
  • депутатів обласної ради.

Жителям підконтрольних територій Донецької та Луганської областей видадуть по три бюлетені (голосування за депутатів облрад не буде):

  • зі списком кандидатів міських, селищних чи сільських голів;
  • зі списком кандидатів у депутати міських, селищних, сільських рад;
  • зі списком кандидатів у депутати районної ради.

Виборці в Житомирі, Кривому Розі, Кропивницькому, Полтаві та Херсоні отримають по 5 бюлетенів. У цих містах додатковий бюлетень призначений для вибору кандидатів до районних рад у місті.

2. Якими будуть бюлетені та як правильно їх заповнювати?

Найпростішим і найбільш традиційним буде бюлетень зі списком кандидатів на посаду міського, селищного чи сільського голови.

Зі списку необхідно вибрати прізвище ОДНОГО кандидата, якого ви ходите бачити мером свого міста (головою населеного пункту) та поставити у квадраті праворуч від його прізвища будь-яку позначку.

Аналогічну форму матимуть і бюлетені зі списком кандидатів у депутати міських, сільських або селищних радах у тих територіальних громадах, де виборців не більше 10 тис.

Там вибори проходять за мажоритарною системою — тобто зі списку кандидатів у вашому окрузі необхідно вибрати ОДНОГО і відзначити його будь-якою позначкою у квадраті праворуч.

Складнішими будуть бюлетені зі списком кандидатів у депутати місцевих органів влади різних рівнів у великих населених пунктах.

Цього року місцеві вибори вперше проходять за правилами нового Виборчого кодексу. Це означає, що в багатьох містах України (у тих населених пунктах, де зареєстровано понад 10 тис. виборців) голосування за кандидатів відбудеться за пропорційною системою з відкритими списками.

Виборці можуть обрати не лише партію із запропонованого переліку, але й підтримати конкретного кандидата від цієї політсили. У такому випадку найпопулярніші кандидати (які набрали понад 25% виборчої квоти) зможуть «потіснити» колег у списку вище та збільшити свої шанси на отримання мандата.

Заповнити такий бюлетень потрібно в кілька кроків.

1. Вибрати партію, яку ви підтримуєте. Для цього потрібно поставити позначку в першому зліва квадраті біля назви цієї партії. Позначку можна обрати будь-яку («+», «V», «Х») — головне, щоб ця позначка була вказана точно в квадраті, який йде відразу після назви партії.

2. Вибрати з представників ЦІЙ Ж ПАРТІЇ лише ОДНОГО кандидата, якого ви хотіли б бачити депутатом більше за інших. При цьому необхідно в другому квадраті поруч зі списком партії вказати ЦИФРОЮ номер бажаного кандидата. Формат цифри в трафареті при цьому може бути будь-яким, пояснили в ЦВК. Наприклад, якщо кандидат балотується під номером 9, то написано може бути і «09», і «9». Цифру 9 можна написати як по трафаретних лініях (аналогічно до того, як раніше писали індекс на конвертах), так і просто 9. Головне, щоб можна було зрозуміти, що написано саме 9.

3. Який бюлетень вважається зіпсованим?

Бюлетень зі списком кандидатів у мери або мажоритарних кандидатів у депутати визнають недійсним, якщо:

  • не зазначений жоден з кандидатів;
  • відмічено кількох кандидатів.
  • «Дворівневий» бюлетень зі списком партій вважатимуть зіпсованим, якщо:
  • немає позначки за одну з партій (навіть якщо стоїть цифра за кандидата);
  • є дві або більше позначки за різні партії.

У випадку, якщо виборець вибрав тільки партію, але НЕ ВІДЗНАЧИВ ЦИФРУ З КАНДИДАТОМ, такий бюлетень визнають дійсним — хоча врахують тільки голос за партію.