Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ердоган: "Єрусалим - турецьке місто"

  • 03.10.2020, 17:55
  • 1 616

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що вважає Єрусалим турецьким містом, оскільки воно століттями знаходився під контролем Османської імперії

Про це він заявив на засіданні парламенту, повідомляє Times of Israel.

«У цьому місті, яке нам довелося залишити в сльозах під час Першої світової війни, досі можна натрапити на сліди османського опору. Отже, Єрусалим — це наше місто, місто від нас. Наша перша кібла [напрямок молитви в ісламі] аль-Акса і Купол Скелі в Єрусалимі — символічні мечеті нашої віри. Крім того, в цьому місті розміщені святі місця християнства та іудаїзму», — сказав він.

Також Ердоган заявив про утиски палестинців. «Ще одна криза, за якою наша країна і наша нація уважно стежать, — це утиск Ізраїлем палестинців і практика байдужості, через яку порушується недоторканність приватного життя Єрусалиму», — сказав він.

«Питання Єрусалиму для нас — не звичайна геополітична проблема. Передусім нинішній зовнішній вигляд Старого міста, який є серцем Єрусалиму, був побудований Сулейманом Пишним, з його стінами, базаром і безліччю будівель. Наші предки століттями виявляли повагу, високо цінуючи це місто» , — говорить турецький лідер.

Він заявив, що палестинський народ жив в Єрусалимі «тисячі років», але був окупований, і його права були порушені. Далі він пообіцяв «приділяти пильну увагу» палестинській проблемі.

Читайте також: «Жодних поступок»: Туреччина стала серйозним гравцем на світовій арені

Видання зазначає, що МЗС Ізраїлю відмовилося коментувати виступ Ердогана.

Нагадаємо, Османська імперія правила Єрусалимом з 1516 по 1917 рік. Єрусалим був столицею Ізраїлю з моменту заснування країни в 1948 році.

Як відомо, Вірменія називає Туреччину учасником конфлікту навколо Нагірного Карабаху, що знову спалахнув. Азербайджан і Анкара це заперечують.

Схожі новини