Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівські науковці виграли грант на розробку вакцини проти коронавірусу

  • 09.09.2020, 19:50
  • 813

 А ще на створення антибіотика нового покоління

Львівські науковці виграли грант на розробку вакцини проти коронавірусу та на створення антибіотику нового покоління. Вартість грантів у сумі сягає 15 мільйонів гривень. Про це пише сайт ЛОДА.

Вакцину розроблятиме директор Інститут біології клітини НАН України, професор Андрій Сибірний, а його заступник, доктор біологічних наук Костянтин Дмитрук — антибіотик.

Зазначається, що Костянтин Дмитрук отримає 5,1 мільйона гривень на розробку антибіотика нового покоління. «При перших симптомах коронавірусної інфекції лікарі призначають 2−3 типи антибактеріальних препаратів, аби зупинити вторинні супутні бактерійні інфекції. Бо ж саме вони часто спричинюють летальні випадки.

Масштабне та нераціональне їх застосування призводить до поширення інфекційних збудників, стійких до антибіотиків. Проблема стійкості мікроорганізмів до антибіотиків набуває світового масштабу. Антибіотик, який розробляє Костянтин, може врятувати багато життів", — пише Козицький.

Натомість на розробку вакцини проти SARS-CoV-2 Андрій Сибірний отримає 10 мільйонів гривень. «Сподівається, вже за пів року отримати з колегами дріжджові продуценти вірусних білків. А тоді їх випробовуватимуть на тваринах. Є багато нюансів у цій справі».

Схожі новини