Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Білорусі почалися вибори президента: що відбувається в країні

  • 09.08.2020, 11:15
  • 802

У неділю, 9 серпня, в Білорусі проходять президентські вибори. Дострокове голосування почалося ще 4 числа. Голосування закінчиться сьогодні о 20:00

У передвиборчий тиждень по всій країні проходили багатотисячні протести. Чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка опозиція звинувачує в переслідуванні опонентів. Він заявляє про недопущення «майдану», інформує УНІАН.

Напередодні виборів у Білорусі під Мінськом затримали російських бойовиків ПВК Вагнера. У Лукашенка і це пов'язали з діяльністю опозиції.

Віктор Бабарика і колишній глава «Парку високих технологій» Валерій Цепкало хотіли поборотися з Лукашенком за право очолювати країну. Але перший був заарештований нібито через ухилення від сплати податків та отримання хабара. ЦВК відмовилася реєструвати й Бабарика, і Цепкала кандидатами в президенти Білорусі.

24 липня Цепкало, який критикував президента Олександра Лукашенка і збирався брати участь у президентських виборах, залишив країну разом з дітьми, побоюючись арешту.

Отже, на президентський пост, крім нинішнього глави держави Олександра Лукашенка, претендують Світлана Тихановська, дружина політв'язня Сергія Тихановського, ексдепутат нижньої палати парламенту Анна Канопацька, співголова громадського руху «Говори правду» Андрій Дмитрієв і глава партії «Білоруська соціал-демократична Грамада» Сергій Черечень.

Вибори визнають такими, що відбулися, якщо на них прийдуть більше половини виборців. Обраним президентом стане той кандидат, якого підтримали більше половини тих, хто проголосував.

ЦВК Білорусі оголосила, що явка на достроковому голосуванні на виборах президента склала 41,7% всіх виборців. Це дані станом на 19:00 суботи, 8 серпня.

Цьогоріч явка на достроковому голосуванні є значно вищою ніж раніше: у 2015 році таким правом скористалися 36,05% виборців, у 2010 році — 23,1%.

ЦВК планує оголосити попередні підсумки виборів близько опівночі 9 серпня.

Нагадаємо, напередодні у Мінську тисячі людей прийшли на зустріч із суперницею Лукашенка Світланою Тихановською, попри те, що влада зайняла іншими заходами усі можливі майданчики.

Схожі новини