Передплата 2024 ВЗ

Мінрегіон опублікував проєкт поділу Львівщини на сім районів (карта)

  • 07.06.2020, 10:55
  • 1 642

Найбільший - Львівський з населенням майже 1 125 тисяч мешканців. Найменший - Золочівський - 163 тисячі мешканців

Про це повідомляє «Щоденний Львів».

Інші райони Львівщини мають бути такими (за алфавітним порядком): Дрогобицький (239 тис.), Самбірський (228 тис.), Стрийський (328 тис.), Червоноградський (233 тис.), Яворівський (207 тис.). До Львівського району увійдуть теперішні райцентри Пустомити, Перемишляни, Городок, Жовква, Кам'янка-Бузька. Найближче до Львова — на північному-заході — проляжуть межі Яворівського району. А на південному-сході Львівський район межуватиме з Івано-Франківською областю.

Такий формат майбутніх районів Мінрегіон скерував на погодження до центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій і асоціацій органів місцевого самоврядування. Варіанти майбутніх районів підготовлені на основі пропозицій обласних державних адміністрацій і тривалих консультацій з асоціаціями та експертним середовищем, повідомляє сайт Децентралізація. Мінрегіон зауважує, що ці карти є лише першим проєктним документом, який ще зазнає змін у ході погоджень та попередніх обговорень на рівні Кабінету Міністрів, перед його схваленням.

«Мінрегіон спрямував на погодження проєкт постанови Верховної Ради України щодо майбутніх районів в Україні. Звісно, що цей проєкт не є догмою. Ще вноситимуться пропозиції, які будуть обов’язково розглянуті і, якщо вони не суперечитимуть критеріям, яким мають відповідати майбутні райони, будуть враховані. Ключове — майбутні райони повинні бути оптимальними за своїми параметрами для того, щоб в них організувати ефективну систему державного управління, зокрема — формування на цьому рівні дієвих органів виконавчої влади», — прокоментував заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Читайте також: Вимагають створення окремих ОТГ: на Львівщині протестувальники заблокували більшість трас

Пропозицій щодо майбутніх районів було по кілька варіантів, як від експертів, так і від облдержадміністрацій. Усі вони цього і минулого року пройшли широке обговорення. Відповідно до доручення Кабміну обласні державні адміністрації надали свої пропозиції, виходячи з «Методичних рекомендацій щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня». Рекомендації визначають нижчу межу кількості населення в майбутньому районі — 150 тисяч жителів. Цей критерій, своєю чергою, базується на «Номенклатурі територіальних одиниць NUTS-3» Європейського Союзу.

Схожі новини