Передплатити Підтримати

SpaceX відправила астронавтів на МКС

Компанія Ілона Маска SpaceX у співпраці з NASA з другої спроби — 30 травня о 22:22 (за Києвом) - запустила на МКС космічний корабель Crew Dragon з 2 астронавтами на борту.

Екіпаж пілотованої місії зможе потрапити на борт МКС вже 31 травня.

Спочатку запуск планувався на 27 травня, але його скасували за 17 хвилин до старту через складні погодні умови.

Старт ракети особливий тим, що вперше політ повинен має відбутися на космічному кораблі приватної компанії.

Три дні тому у ракету-носій Falcon 9 вже закачали паливо і окислювач: гас і рідкий кисень, а на жодному етапі при підготовці до старту не виникало ніяких проблем, але старт таки відклали з урахувань безпеки через сильний дощ та грозу.

Зазначимо, що окрім 27 травня, SpaceX бронювала ще два резервні стартові вікна: перше — субота, 30 травня, друге — неділя, 31 травня.

За словами очільника NASA Джима Брайденстайна, станом на 1:00 30 травня не було рішення щодо запуску Crew Dragon в суботу.

«Погодні умови будуть оцінені вранці», — сказав тоді він.

45-е космічне крило ВПС США повідомляло, що в районі запуску пілотованої місії Crew Demo-2 є 50% ймовірності, що погодні умови завадять запуску космічного корабля 30 травня о 3:22 p.m. EDT (22:22 за Києвом) і 40% ймовірності, що запустити астронавтів у космос не вийде і в неділю 31 травня о 3:00 p.m. EDT (22:00 за Києвом).

Погана погода у штаті Флорида, де розташований стартовий майданчик на мисі Канаверал, пов'язана із тропічною бурею Бертою.

При цьому, у NASA заявляли, що для безпечного запуску корабля повинна бути не лише ясна погода на стартовому майданчику, а й в океані, куди у випадку аварійної ситуації приводниться капсула з екіпажем корабля.