Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львівській ОДА прокоментували скандал із платними перевезеннями у Краковці

«Уся ця історія не має відношення до ЛОДА»

Сьогоднішній брифінг Львівської ОДА був присвячений найбільш резонансній події вікенду — скандалу довкола організації схеми платних перевезень українців з території Польщі. Адже перевезення автобусом — єдиний легальний спосіб повернутися додому для наших співвітчизників. Влада неодноразово наголошувала, що всі такі перевезення будуть безкоштовними для людей. Та реалії виявилися зовсім іншими…

Про те, що людей перевозять за гроші, стало відомо після допису червоноградського фотографа Богдана Шарка, який перетинав кордон у Краківці у п'ятницю, 24 квітня. Він повідомив, що водії автобусів з українськими номерами заїжджають на територію Польщі і беруть по 50 злотих з людини за 300 метрів шляху до кордону. В автобуси набивається повно людей переважно без масок… Людей підвозять до найближчої української автозаправки і висаджують. Уже там їм вимірюють температуру, беруть контакти і відпускають на всі чотири сторони.

Читайте також: На кордоні працює «схема» поборів із заробітчан і не працюють правила карантину

Спікерами сьогоднішнього брифінгу були заступник голови Львівської ОДА Тарас Грень і заступник керівника Нацполіції Львівщини Дмитро Міхалець. «Платні перевезення? Це не до нас!» — такий меседж можна було зрозуміти з вуст чиновників. Ба більше — вони самі взялися шукати організаторів платних перевезень (!).

За словами Тараса Греня, на сьогодні ЛОДА немає ніякого відношення до будь-яких платних перевезень. «За результатами публічних інформаційних приводів поліція вже провела попередню перевірку, — сказав чиновник. — Сьогодні ми звертаємося від імені ЛОДА для проведення додаткової перевірки з метою встановлення усіх осіб, які безпосередньо мали дотичність і організовували платне перевезення. Сподіваємося на відповідну правову кваліфікацію правоохоронних органів, які дадуть своє трактування, і реакцію на ці платні перевезення».

Читайте також: Автор дописів про «схеми» на кордоні видалив свої пости з Facebook

Він повідомив, що у перших числах квітня, коли на кордоні була соціальна напруга, то всі (влада і підприємці) долучалися до вирішення проблеми і просили всіх допомагати із перевезеннями. За період дії активних карантинних заходів на митному посту «Краковець» за два тижні через кордон було пропущено понад 4,5 тисячі людей. Загалом за весь період карантинних заходів через «Краковець» пройшло близько 40 тисяч наших співгромадян. Але соціальна напруга була один-два дні. «Далі вся ця історія не має відношення до ЛОДА, — сказав Тарас Грень. — Безпосередньо ЛОДА не здійснює цю логістику. Ми маємо розуміти юрисдикцію ЛОДА: вона доходить виключно до „брами“. У нас немає повноважень і правових підстав впливати, організовувати рух безпосередньо на митному пості. Тому об’єктивно нічого не змінилося. Коли була соціальна напруга, то всі включалися і допомагали. Дякую соціально відповідальному бізнесу і соціально відповідальним перевізникам, які включалися і допомагали цю ситуацію вирішувати».

Читайте також: ЛОДА звернеться до правоохоронців за фактом платного перевезення українських громадян через кордон

Наразі ж правоохоронці «взяли на гарячому» водіїв двох автобусів, які зараз здійснювали платні перевезення. Як повідомив заступник керівника Нацполіції Львівщини Дмитро Міхалець, щодо події на Краковці, то у неділю, 26 квітня, було звернення громадянина, зареєстроване в єдиний облік. «Ми перевірили автобус та документи. Він курсував без дозволу на перевезення. Матеріали відправили до патрульної поліції, аби вони скерували їх до керівника АТП. Після цього винних притягатимуть до відповідальності. Учора склали протокол на водія автобуса», — зазначив Дмитро Міхалець. За догляд за перевезеннями відповідає патрульна поліція. Вони вже будуть працювати з власником АТП. Є ще інший транспортний засіб, який займався платними перевезеннями, є його номерні знаки, відповідно матеріали на нього також скеровують у патрульну поліцію, яка перевірить їхній дозвіл на перевезення.

За словами Тараса Греня, станом на сьогодні у Краковці курсують два автобуси Державної служби з надзвичайних ситуацій, які перевозять людей безплатно. З ними ведуться переговори про залучення інших перевізників — якщо буде така можливість.

За весь період карантинних заходів ЛОДА виділила близько 19 тонн паливно-мастильних матеріалів для організації діяльності ДСНС. Йдеться про ці два автобуси, які безпосередньо курсують і забезпечують перевезення. «Ніяких коштів для перевезення перевізникам безпосередньо на Краковці не виділялися, — сказав Тарас Грень. — Ми цього робити й не могли, бо зараз самостійні перевезення незаконні. Тому коли була соціальна напруга, це робилося безкоштовно».

Схожі новини