Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Арахамія відбілив Росію. ТСК оприлюднила висновки про вибухи у Балаклії

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування вибухів на складах боєприпасів в Балаклії в 2017 році встановила, що це було навмисне мінування і підрив.

У неділю, 26 квітня, глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія спростував версію про вибухи в результаті атаки російського безпілотника.

«Є матеріали слідства, які підтверджують, що в момент вибуху в районі Балаклії не було жодних літальних апаратів, а відомості Укравіаруху про проліт безпілотніка не витримують будь-якої перевірки та суперечать здоровому глузду», — заявив він.

За підсумками експертизи було встановлено, що в землю заклали вибухівку. В результаті вибухів, нагадаємо, Україна втратила майна і боєприпасів на понад 12 млн грн «, — заявив він.

«Воронка в районі перших вибухів утворилась внаслідок фугасної дії направленого вибуху заглибленого в ґрунт заряду бризантної вибухової речовини, до складу якої входили тринітротолуол (тротил), гексоген, тетранітропентаеритрит (ТЕН), що є характерним для підривних зарядів кумулятивно-фугасного принципу дії. Судячи з розміру воронки, для цього в землю мало бути закладено два ряди кумулятивно-фугасних зарядів по п'ять штук у кожному. Це приблизно 760 кілограм вибухівки, якщо вести мову про, наприклад, КФЗ-1. І таких воронок було до десяти», — написав нардеп.

Правда, Арахамія чомусь не врахував, що воронки, про які він пише, могли утворитися від вибухів вже здетонованих боєприпасів.

Більш того, Арахамія заявив про фальсифікацію матеріалів кримінального провадження, оскільки ТСК встановила розбіжності між версією групи слідчих і реальними обставинами справи. За його словами, військовослужбовці арсеналу знали про мінування.

«Зрозуміло, що закласти стільки кумулятивно-фугасних зарядів неможливо так, щоб це ніхто не побачив. При цьому, їх встановлення потребує спеціальних знань та навичків. Це дає підстави припускати, що все робилося в умовах очевидності для військовослужбовців частини і не за один день. Але в матеріалах справи цього немає, а ті, хто вели розслідування, за дивним збігом обставин, після цього отримали підвищення по службі», — написав Арахамія.

Схожі новини