Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Коронавірус здатен знищити нинішню Росію", - ексдепутат Держдуми РФ Яковенко

  • 20.04.2020, 15:15
  • 1 227

Замість того, щоб фінансово допомагати людям, які страждають від епідемії коронавірусу та економічного карантину, керівництво Російської Федерації на чолі з Володимиром Путіним продовжує накопичувати резерви, що може викликати небажані наслідки. Крім того, не до кінця зрозуміло, яким чином країна вибереться з кризи

Про це журналіст, колишній депутат Держдуми Росії Ігор Яковенко заявив в етері програми «Студія Захід» з Антоном Борковським, яка вийшла на Еспресо.TV.

«Зрозуміло, що країни демократії — європейські країни, Сполучені Штати Америки — незважаючи на абсолютно жахливі втрати, там все відновлять. Там все заллють грішми і під цей благословенний дощ доларовий, євровий і фунтів стерлінговий все виросте. У Росії цього точно не буде. У Росії Путін сидить і чахне, як Кощій „над златом“, над своїми 18 трлн, які він накопичив і далі накопичує. Приголомшлива річ. Зараз у Росії не намагаються допомогти громадянам і бізнесу, ні, керівництво просто накопичує в цих умовах ще більше резервів. Для чого? На який ще „чорний день“? Який ще може бути день „чорніше“ за цей? Це просто інстинкт. Це дурість або жадібність. Чого тут більше, важко сказати, але в будь-якому випадку така ситуація», — зазначив Яковенко.

Як наслідок, додав він, попереду росіянам слід бути готовими до «дуже важких часів».

«Росію чекають дуже важкі часи. Я не дуже впевнений, що Росія після всього цього, всієї цієї історії зможе якось зберегтися. Різні можуть бути сценарії, але один із цих сценаріїв просто руйнівний», — підкреслив журналіст.

Читайте також: Путін — це останній безглуздий російський міф. І він помирає

«Пік коронавірусу і пік зубожіння — попереду. У Росії наразі у 60−70% населення взагалі немає жодних заощаджень. Доходи фактично зникли у значної частини людей, а до травня може з'явитися ситуація повного безгрошів'я. Якщо карантин скасують раніше, то можна вважати, що Росія проскочила ось це вузьке пляшкове горлечко ідеального шторму, який зараз вирує», — розповів Ігор Яковенко.

«Якщо пікова точка критичних процесів буде розведена в часі, то Росія проскочить. Такий шанс є. Проте якщо цього не станеться, то будуть дуже серйозні проблеми. Адже попри всю покірність, попри усю зашореність росіян, у людей просто зникне зомбування телевізором, коли нема на що буде годувати сім'ї, це абсолютно очевидно. Окрім того, зменшиться страх перед поліцейським насильством», — пояснив журналіст.

А фактор загрози насильства з боку влади під час протестних акцій в РФ є надто великим.

«Порівнювати Росію з Україною у плані поліцейського насильства не варто, тому що в Росії 350 тис. лише нацгвардійців, озброєних бронетехнікою та іншим, і ще величезна кількість ФСОшників (ФСО або Федеральна служба охорони — ред.). Ресурси придушення в Росії є незрівнянно більшими, ніж в Україні», — заявив Яковенко.

Схожі новини