Передплата 2024 «Добрий господар»

Генерал-майор СБУ Валерій Шайтанов виявився агентом ФСБ

  • 14.04.2020, 15:10
  • 1 215

Також його підозрюють у підготовці вбивства добровольця Адама Осмаєва

Контррозвідка Служби безпеки України 14 квітня затримала генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова за підозрою у держзраді та вчиненні терористичних актів, передає Захід.нет.

Як повідомила прес-служба спецслужби, зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство добровольця Адама Осмаєва. В СБУ стверджують, що зібрали достатню кількість доказів, аудіо- та відеозаписів, які переконливо свідчать — Шайтанов є агентом Федеральної служби безпеки Російської Федерації.

«На жаль, людина, котра отримала генеральське звання після Революції Гідності та мала захищати Україну, насправді працювала проти неї. Ми провели складну, тривалу, багаторівневу спецоперацію. Це — надважливе викриття Служби безпеки за всю історію незалежності», — заявив голова СБУ Іван Баканов.

Як свідчать матеріали справи, Валерій Шайтанов, який є одним з колишніх керівників спецпідрозділу «Альфа», насправді перебував на агентурному зв’язку під псевдонім «Бобиль» у полковника ФСБ Ігоря Єгорова. Останній є співробітником Департаменту контррозвідувальних операцій 1 Служби ФСБ — підрозділу, що спеціалізується на плануванні, організації та проведенні розвідувальних та диверсійно-терористичних акцій як на території України, так і інших держав.

«Слідство також володіє беззаперечними доказами, що за завданням спецслужб РФ генерал-майор Шайтанов планував проведення терористичних актів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тис дол США та паспорт громадянина РФ. У якості виконавця Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів», — повідомили в СБУ.

Окрім того, за інформацією слідчих, Валерій Шайтанов збирав та передавав російській стороні інформацію про:

обставини проведення окремих таємних операцій в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників;

міжнародне співробітництво вітчизняних спецслужб у сфері національної безпеки і оборони;

співробітників керівної ланки Департаменту контррозвідки, оперативних підрозділів СБУ та спецпідрозділу «Альфа», українських розвідувальних органів;

підбір, вивчення та вербування старших офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ.

«Зафіксовано агентурні зустрічі на території європейських країн Єгорова із Шайтановим та з іншими громадянами України, які були залучені до виконання завдань російської спецслужби. Окремо слід наголосити, що використовуючи своє службове становище Шайтанов отримував розвідувальну інформацію від старших та вищих офіцерів Служби. У ході досудового розслідування буде визначено їх причетність до розголошення відомостей з обмеженим доступом», — зазначають в СБУ.

Зараз правоохоронці проводять обшуки за місцями проживання та тимчасового перебування Шайтанова, а також громадян України, які підозрюються у належності до агентурного апарату Єгорова. Невдовзі Шайтанову мають оголосити підозру в державній зраді та терористичному акті і обрати запобіжний захід.

Хто такий Валерій Шайтанов

Валерій Шайтанов — генерал-майор СБУ (звання отримав у листопаді 2015 року). 18 лютого 2014 року керував штурмовою групою, котра в Києві захопила Будинок профспілок під час Євромайдану. У квітні 2014-го у складі підрозділу «Альфа» вів перемовини з керівником терористичного формування «Восток» Олександром Ходаковським. 31 жовтня 2015-го керував групою з арешту Геннадія Корбана.

20 березня 2008 року отримав орден «За мужність» ІІІ ступеня. 13 серпня 2015 року — орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня «За особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час бойових дій та при виконанні службових обов'язків».

Додамо, що на замах життя добровольця Адама Осмаєва, який під час війни на сході України очолив Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва, скоювали двічі. 1 червня 2017 року нападник під виглядом іноземного журналіста Le Monde Алекса Вернера втерся у довіру до Осмаєва та його дружини Аміни Окуєвої. Під час зустрічі в Києві зловмисник вистрілив у груди Осмаєву, але в нього самого вистрілила Окуєва.

Стан Адама Осмаєва після замаху був важким, у нього була зламана ключиця, пробиті легені та нирка. Його виписали з лікарні за тиждень. Нападник мав чотири кульових поранення, йому було видалено частину легень, в хребті застрягла куля. Згодом стало відомо, що нападником є Артур Денісултанов-Курмакаєв, якого ЗМІ пов'язують з вбивством колишнього охоронця Рамзана Кадирова Умара Ісраїлова.

Під час повторного замаху на життя Осмаєва 30 жовтня 2017 року загинула Аміна Окуєва. Виконавців вбивства затримали лише в січні 2020 року.

Схожі новини