Передплата 2024 «Добра кухня»

Коронавірус б’є по афроамериканцях

У Чикаго «чорних» менше третини населення. Але на них припадає понад 70% смертей від Covid-19

Як повідомляє газета New York Times, серед інфікованих коронавірусом і померлих від нього у США дуже багато афроамериканців. Зокрема, аж 70% померлих від Covid-19

ВИСНОВОК про непропорційно велику кількість афроамериканців серед зара­жених коронавірусом можна також зро­бити з невтішної статистики у штатах Нева­да, Південна Кароліна й Вісконсін, а також у Чикаго. Хоча «чорними» є менше третини жи­телів столиці штату Іллінойс, на них припадає більше половини випадків зараження і аж 72% смертей через коронавірус. «Це найбільш шо­куюча статистика, яку я бачила на посаді мера Чикаго», — заявила Лорі Лайтфут, перша в іс­торії «чорна» очільниця цього міста.

Чому коронавірус уражає у США насам­перед «чорних»? Як пояснюють експерти, афроамериканці зазвичай рідше, ніж «білі», мають медичне страхування. Як результат, «чорна» громада частіше потерпає від хро­нічних захворювань, зокрема астми й діа­бету, які збільшують ризик важкого перебігу Covid-19. Через багаторічну соціальну нерів­ність афроамериканці часто ведуть нездоро­вий спосіб життя і живуть у гірших умовах, за яких коронавірус поширюється швидше.

Крім того, зазначає New York Times, саме «чорні» американці набагато частіше зайняті на посадах, де віддалена робота неможлива. «Коли виходите надвір і бачи­те, хто надалі продовжує працювати, то ця статистика перестає дивувати», — конста­тує Елані Нсосі, інфекціоніст із Університе­ту Бостона.

А тим часом…

Вівторок, 7 квітня, став у США найтра­гічнішим днем із початку пандемії: помер­ли 1939 осіб. Загальна кількість загиблих від коронавірусу сягнула у Штатах 12 тисяч 722. За добу зафіксували понад 29 тисяч нових випадків зараження, їх стало понад 396 ти­сяч.

Майже половина смертей через Covid-19 припадає на штат Нью-Йорк. Його губерна­тор Ендрю Куомо повідомив, що 7 квітня у штаті померла 731 особа.

А у місті Нью-Йорк кількість загиблих че­рез пандемію, щонайменше 3202 особи, вже перевищила кількість жертв теракту, здій­сненого 11 вересня 2001 року (тоді загинули 2977 осіб).

Попри трагічну статистику, президент США Дональд Трамп заявив: можливо, кіль­кість жертв пандемії у США буде меншою, ніж прогнозували. (Оцінки, з яких виходить Білий дім, передбачають від 100 до 240 тисяч смертей). Трамп повідомив, що запаси апа­ратів штучної вентиляції легень (ШВЛ) збіль­шилися у США на 110 тисяч штук. Незаба­ром, обіцяє Трамп, США зможуть постачати ШВЛи іншим державам.

На фото EPA: Через багаторічну соціальну нерівність афроамериканці часто ведуть нездоровий спосіб життя і живуть у гірших умовах, за яких коронавірус поширюється швидше

Схожі новини