Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Може, ще дітей в оренду здаватимуть?": зоозахисники обурені оголошеннями про оренду собак

  • 08.04.2020, 10:15
  • 729

З посиленням карантину у зв'язку з поширенням коронавірусу в Україні деякі порахували чотирилапих вихованців пропуском у світ свободи – в мережі з'явилися пропозиції про здачу собак в оренду. Жарти в соцмережах перетворилися в реальність

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Тепер відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон дозволяється тільки в разі, якщо вам потрібно вигуляти домашню тварину (або за службовою необхідністю). Притім відправитися з вихованцем в той же парк може тільки один член сім'ї.

Жорсткі заборони і запровадження штрафів за порушення карантину (від 17 тис. грн) спонукали деяких власників тварин скористатися ситуацією і заробити на вихованцях. На сервісі оголошень OLX з'явилися відповідні пропозиції.

У Харкові пропонують «здати» таксу за 100 грн на годину — власник вказав, що це мінімальний час оренди.

Собаку цієї ж породи і за аналогічний «тариф» пропонують і для прогулянок на Позняках у Києві.

Читайте також: Не встигнете озирнутися: МОЗ потішило українців заявою щодо скасування карантину

У місті Біла Церква на OLX пропонують для прогулянок у парку і на набережній центрального пляжу собаку породи шиба іну. Власник зазначив, що вона «вихована і не конфліктна» і вказав вартість прогулянки: година коштує 250 грн, дві — 450, а три години — 650.

А ось в Кременчуці вирішили не розмінюватися на дрібниці і відразу здати п'ятимісячного метиса довгошерстої чихуахуа в оренду на весь час карантину. Вартість за місяць — 800 гривень. Як буде тварині — власника, судячи з усього, не особливо хвилює.

Наздоганяємо Європу

Зазначимо, що ідея не нова — одними з перших такий «вихід з положення» знайшли жителі Іспанії. Там карантин, спрямований на боротьбу з поширенням коронавірусу нового типу, посилили ще 14 березня.

У місті Ла-Корунья чоловік запропонував у соцмережі своїх собак для прогулянок за 2 євро в годину. На таку заповзятливість швидко відреагували місцеві правоохоронці. Представники служби охорони природи і Цивільної гвардії знайшли чоловіка і попередили про необхідність негайно припинити таку діяльність, оскільки вона спонукає інших людей порушувати обмеження.

До речі, в Іспанії за порушення утримання домашніх тварин і недотримання карантинних заходів загрожує штраф крутіше, ніж в Україні — від 500 до 5 тис. євро.

Що говорить закон?

Попри те, що в Кримінальному кодексі є ст. 299, а в Кодексі України про адміністративні правопорушення ст. 89 (жорстоке поводження з тваринами), юристи вважають, що притягнути до відповідальності власника дуже проблематично.

Керівник юридичної компанії Наталія Спіженко розповіла: якщо вихованця не б'ють, над ним не знущаються, і поки не доведено, що здоров'ю тварини завдано шкоди через прогулянки — складу злочину немає.

Етична сторона — зовсім інше. Дійсно, важко уявити, як можна «торгувати» другом.

Зоозахисники звернулися до OLX

Зоозахисники вважають, що в наявності кричуща безвідповідальність власників тварин, так можна дійти і до оренди дітей.

Засновник гуманістичного руху UAnimals Олександр Тодорчук також повідомив, що в листі до OLX попросили заборонити розміщення оголошень про оренду собак для прогулянок:

«Все починалося з жартів про те, що власники собак зараз мають найбільше можливостей для прогулянок. Проте з часом у мережі дійсно почали з’являтися відповідні оголошення. Якщо це правда — тут прояв безвідповідального ставлення власників. Хто знає, можливо цим людям в майбутньому прийде в голову здавати в оренду дітей? Згідно правил, з ними зараз теж можна бути на вулиці (правда, не в паркових зонах — прим.).

На жаль, юридично за такі дії притягнути до відповідальності дійсно практично неможливо. Тому ми просимо про обачність з боку самих громадян, а також вже звернулися із листом до порталу OLX. Чекаємо відповіді та сподіваємося на взаємодію".

Схожі новини