Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Ми ще місяць тому закликали владу зайнятися заходами боротьби з коронавірусом, але й досі не розуміємо реального стану з поширенням хвороби", - Синютка

  • 13.03.2020, 13:35
  • 432

Чинна влада виявилася не готовою до боротьби з коронавірусом і потерпати від цього будуть прості українці. Коли наближалася епідемія, українські чиновники продавали за кордон медичні маски.

Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Олег Синютка в програмі «Великий Львів» на телеканалі Еспресо.

«Ми місяць тому закликали міністра охорони здоров’я, зверталися, що треба діяти, оскільки небезпека є насправді реальною і небезпека в глобальному світі не омине Україну. Тоді, на жаль, влада мовчала, вона не справилася ні з комунікацією, ні з підготовкою суспільства. І сьогодні ми бачимо достатньо запізнілу реакцію влади на ті речі, які відбуваються. Якщо до цього додати ще продаж масок, обсяг яких вимірюється тонами, я думаю, що за це хтось має відповісти. В той час, коли наближалася епідемія, українські чиновники продавали закордон ті речі, які сьогодні потрібні самим українцям», — сказав Синютка.

«Очевидно, що влада не справилася з тим викликом, який сьогодні має. Як завжди люди виходять в такій ситуації самі з власного розуміння і з власних можливостей для захисту. Влада спровокувала паніку, яка в тих чи інших речах починає проявлятися чи в продуктовій крамниці, чи в якомусь іншому випадку», — додав депутат.

Синютка навів приклад Польщі, яка застосувала невідкладні заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу.

«Ми сьогодні до кінця не знаємо, що відбувається в Україні, тому що після того як Польща отримала тести і почала тестувати, кількість уражених одразу збільшилася до декількох десятків. Україна, на жаль, на сьогодні не тестує хворих, не забезпечує повне обстеження тих, хто потенційно може бути уражений вірусом», — наголосив він.

Синютка вважає, що в цій ситуації Україна мала б звернутися до ЄС по допомогу.

«Якщо подивитися на наших сусідів, ЄС моментально виділив 25 млрд євро, на ту ж саму Польщу 1 млрд євро, плюс 1 млрд євро виділила сама Польща, і порівняти з 100 млн грн або 4 млн євро, які виділила Україна, то це абсолютно не співмірні речі. Я переконаний, що якщо б сьогодні цей виклик був при попередньому уряді, при Порошенкові, наші представники були б уже в Брюсселі і доводили всім, що Україна є частиною Європи. Україна має розраховувати на таку саме допомогу ЄС як і інші країна. На жаль, чинна влада є непрофесійна і нікчемна, і потерпати від цього будуть прості українці. Тому дуже важливо, щоб кожен українець сьогодні подбав про своє здоров’я і безпеку, дотримувався елементарних заходів гігієни. Важливо, щоб кожен українець не повторював безвідповідальну позицію депутата від ОПЗЖ, який знав, що контактував з хворою людиною і прийшов в ВРУ, у велике скупчення людей. До речі, шкода, що його Медведчук не взяв з собою, коли він до Путіна їздив. Ми сьогодні маємо поводитися надзвичайно відповідально», — зауважив депутат.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень