Передплата 2024 «Добрий господар»

В уряді хочуть, аби «Суспільне» сплатило борги за кошти, виділені мовнику з бюджету

  • 28.02.2020, 15:10
  • 620

У Міністерстві культури, молоді та спорту назвали неприпустимою ситуацію з можливим відключенням «Суспільного» через борги.

«Суспільний мовник не передбачив в бюджеті коштів на погашення заборгованості. Аби уникнути ситуації щодо можливого припинення мовлення, разом з Мінфіном прийняте рішення щодо наближення фінансування, аби „Суспільне“ мало можливість розрахуватися з боргами негайно», — повідомив очільник Міністерства Бородянський, передає Громадське.

Це означає, що в уряді хочуть, аби «Суспільне» сплатило борги за кошти, які передбачені на фінансування «Суспільного». Йдеться про 1,7 млрд грн, закладені у бюджеті на 2020 рік. У такому випадку після сплати боргу в «Суспільного» залишиться обмаль коштів.

Водночас у Міністерстві зазначили, що сума, яка заблокована в Швейцарії, повернеться до бюджету і відомство буде ініціювати зміни до бюджету щодо збільшення фінансування «Суспільного мовника» на суму сплаченого боргу коштом повернених із Швейцарії грошей, «що забезпечить сталість розвитку „Суспільного мовника“».

Йдеться про 15 млн, які заморозили у швейцарському банку за позовом «Євроньюзу». Ці кошти Україна як гарантію проведення в країні конкурсу Євробачення у 2017 році.

Ці гроші були свого роду гарантією з боку України на проведення Євробачення-2017. Їх поклали у швейцарський банк на вимогу власників конкурсу на випадок форс-мажору та термінового переносу конкурсу в іншу країну. В усіх інших випадках ці гроші були недоторкані і мала повернутися одразу по закінченню конкурсу в Україну. Але «Євроньюз» подало позов в Женевський суд і той задовольнив вимогу про блокування цих грошей для забезпечення рішення українського Господарського суду від 2015 року на користь «Євроньюзу».

Варто зазначити, що на сьогодні немає рішення суду про те, що Україні можуть повернути ці кошти. Нині триває судовий процес.

Як стало сьогодні відомо, на рахунки «Суспільного» наклали арешт — роботу каналу заблоковано. Це пов'язано з тим, що 18 лютого Міністерство юстиції України відкрило виконавче провадження щодо стягнення із «Суспільного» боргу в сумі 10 млн 591 тисяча 224 євро 48 центів та 73 080 грн судового збору на користь акціонерного товариства «Євроньюз».

У «Суспільному» зазначають, колишня державна Національна телекомпанія України почала співпрацювати з «Євроньюз» у 2010 році, тобто ще до створення «Суспільного мовника». Згодом з бюджету припинили виділяти кошти на оплату ліцензійних платежів за договором про створення українськомовної версії «Євроньюз», що й спричинило появу боргу та відповідний судовий процес.

Суспільний мовник" отримав цей борг у спадок як правонаступник усіх прав та обов’язків колишньої державної Національної телекомпанії України, яка припинила свою діяльність.

Зараз роботу «Суспільного» заблоковано. Це унеможливлює трансляцією Олімпіади-2020, забезпечення участі України в Євробаченні 2020, а також загрожує блокуванням запуску нових проектів та нової Суспільної студії.

Схожі новини