Передплата 2024 «Добрий господар»

«Закохана пара» через 70 років повернулася в Україну

До Київського національного музею імені Ханенків повернеться картина П’єра Луї Гудро “Закохана пара”, яку викрали нацисти під час Другої світової війни, і яку протягом 70 років вважали зниклою.

Робота Гудро потрапила до музею 1925-го і була викрадена з нього нацис­тами під час їхнього відступу 1943-го. Після закінчення війни, у серпні 1948-го, спеціальний комітет включив картину до переліку зниклих. Про картину не було жодних відомостей впродовж майже 70 років, аж поки у січні 2013-го її не ви­ставили як лот аукціону в Нью-Йорку. У повідомленні перед аукціоном йшлося, що картина до цього часу зберігалась у приватній колекції в Лондоні, а пізніше у приватній колекції у штаті Массачусетс (США).

Українські дипломати разом зі спів­робітниками Київського національного музею Ханенків домагалися повернен­ня викраденої картини П’єра Луї Гудро «Закохана пара» сім років. Для цього довелося надати докази, що ця робота справді належить музею. Окрім записів в інвентарних книгах, музей мав фото­графію, на якій видно, де саме експону­валася картина.

19 лютого заступник керівника офісу ФБР в Нью-Йорку Білл Гейл особисто передав картину міністру закордонних справ України Вадиму Пристайку. Гейл відмовився назвати прізвища колекціонерів, лише зазначив, що після того, як вони дізналися про те, що картина була вкрадена, добровільно погодили­ся повернути «Закохану пару» законним власникам.

Схожі новини