Передплата 2024 ВЗ

100-річна довгожителька з Львівщини жодного разу не зверталася до лікарів

  • 03.02.2020, 13:58
  • 1 277

100-річна Софія Пєх жодного разу не зверталася до лікарів.

Дожити до 100 років — це благо Господнє. Не кожному дано. Тому, як тільки голова Рудківської об’єднаної громади, що на Львівщині, Іван Лозинський та депутат обласної ради Володимир Шведа запросили кореспондента «ВЗ» на незвичний ювілей до Софії Пєх зі Сусолова, годі було відмовити.

Перед тим, які увійти з подарунками до старенької хатини, яку будував ще чи то батько, чи то дід ювілярки, ми отримали настанови рідних: бабуня має хіба один ґандж: зле чує, але пам'ять має добру. Ми мусимо вислухати її коротку доповідь, до якої ретельно готувалася, про важкі роки праці, а далі — за обставинами…

Так все і відбулося. Софія Михайлівна усе життя важко працювала на колгоспній фермі, в ланці — на цукрових буряках, на власній присадибі… Ще у віці 98 років пішла на свої грядки бульбу дзюбати, але зробила дуже кепсько і 90-річна сестра Ганна, яка її доглядає, зняла бабу з посаду хатнього рільника.

У таких випадках журналісти, як правило, питають, чому ювіляр так довго живе? І я туди ж… Старенька, заледве почувши, що від неї хочу, відповіла: та я за всі 100 років ні разу не була в лікарів, бо не хворіла. Просто не мала часу. Навіть двох дочок і то в хаті народжувала…

Мене здивувало, бо за стільки літ жодного разу не бути в медиків — це фантастично! Але родичі авторитетно підтвердили: наша баба навіть не має медичної картки в сільському ФАПі. О, на маєш! Виявляється, щоб довго жити, треба лікарів оминати… А усе багатство Софії Пєх — крім двох дочок, 7 внуків, 15 правнуків і 15 праправнуків.

Схожі новини