Передплата 2024 «Добрий господар»

РосЗМІ повідомили ймовірну дату й "формулу" обміну з ОРДЛО

  • 27.12.2019, 08:58
  • 414

Київ і Донбас у неділю, 29 грудня, передадуть одне одному близько 200 утримуваних осіб у рамках "великого обміну", про який домовилися лідери "нормандської четвірки" на саміті в Парижі

Про це повідомляє російський «Интерфакс» із посиланням на «джерело в групі з організації мінських переговорів», російський «Коммерсант» із посиланням на два джерела, hromadske з посиланням на заяву з ОРДЛО, Українська правда.

«За підсумками відеоконференції (Тристоронньої контактної групи — ред.) сторони домовилися про гнучку формулу обміну. ​​Це стало компромісним варіантом, оскільки відкладати процедуру далі через такого роду технічні причини не можна було. Сторони мали до Нового року реалізувати рішення «Нормандського саміту" — заявило джерело «Інтерфаксу»

Домовитися про чітку формулу не вдавалося через позицію частини полонених із обох сторін, які відмовляються брати участь в обміні…

При складанні списків на обмін були недбалості. Так, у списках опинилися засуджені в Україні за перевищення посадових повноважень уродженці Києва. Вони опинилися в числі тих, хто відмовився від участі в обміні".

За словами співрозмовника російського агентства, 27−28 грудня ще належить завершити опитування всіх потенційних учасників обміну і отримати від них згоду чи відмову — потім буде сформульована остаточна формула.

За словами джерела, «поки верифікація більшості учасників обміну не проведена, можна припустити, що вдасться обміняти в цілому трохи більше 200 осіб».

Раніше передбачалося обміняти близько 300 осіб.

Газета «Коммерсант» із посиланням на два джерела, посвячені у зміст переговорів, також повідомляє що Київ і представники ОРДЛО домовилися здійснити обмін 29 грудня.

До цієї дати належить здійснити ще одну процедуру: перевірити, чи є добровільною відмова від обміну близько 40 осіб із числа тих, кого Київ готувався передати ОРДЛО.

Це має зробити координатор підгрупи ТКГ з гуманітарних питань Тоні Фріш. Він приступить до перевірки 27 грудня, повідомила «Ъ» представник т. зв. «ЛНР» у гуманітарній підгрупі Ольга Кобцева.

Точну кількість тих, хто підпаде під новий «великий обмін», ніхто зі сторін не назвав.

«Громадське» повідомляє, що ввечері 26 грудня у так званій «ДНР» заявили, що обмін відбудеться 29 грудня у форматі «87 на 55 осіб».

Українська сторона поки не підтвердила формат і дату обміну.

Схожі новини