Передплата 2024 «Добрий господар»

"Зеленський підписав завідомо неконституційний закон, який потребує негайних змін ",– "ЄС"

  • 24.12.2019, 19:43
  • 639

Фракція «Європейська Солідарність» подасть зміни до щойно підписаного Володимиром Зеленським Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань», які приведуть його у відповідність до Конституції України

Поки зазначений закон у турборежимі проштовхувався через парламент, а потім припадав пилом в Офісі Президента, Конституційний Суд України визнав неконституційним право Президента призначати директора ДБР. Суд дійшов такого висновку, розглядаючи один із проектів змін до Конституції, ініційованих паном Зеленським з метою концентрації повноважень в руках Глави держави.

Конституційний Суд зазначив, що однобічне, незбалансоване розширення повноважень Президента суперечить засадничим положенням Конституції України. Воно «може створити ризики безпідставного втручання у діяльність органів виконавчої влади, порушення конституційного принципу поділу державної влади, послаблення конституційних гарантій забезпечення прав і свобод людини і громадянина».

Чорним по білому — призначення президентом керівництва ДБР є неконституційним.

Якщо виходити з букви і духу закону, Володимир Зеленський мав би заветувати ініційований ним же закон і самостійно запропонувати депутатам формулу його приведення у відповідність до Конституції. Але із очевидної логіки політичного переслідування своїх опонентів — він підписав цей завідомо антиконституційний документ.

Цю свідому прогалину в роботі Офісу Президента бере на себе «Європейська Солідарність». Фракція днями зареєструє відповідний законопроект і буде наполегливо домагатися його ухвалення.

Також «Європейська Солідарність», яка ініціює створення у парламенті Тимчасової слідчої комісії із розслідування протиправних злочинних розмов Труби, Богдана, Смирнова та інших високопосадовців, буде наполягати на тому, щоб ця комісія розслідувала і справу про так звані «плівки судді Вовка». Вони — в розпорядженні Національного антикорупційного бюро України і ретельно приховуються від громадськості. Ці записи свідчать про кримінальне втручання керівника Офісу президента України у роботу судової гілки влади, яке, до речі, триває і тепер.

Ми також вимагаємо від НАБУ порушення кримінального провадження проти Труби та інших фігурантів цієї розмови і призначення негайної голосової експертизи учасників цих розмов. Вважаємо, що для НАБУ це критично важливий шанс довести свою незалежність від Зеленського та його Офісу.

Схожі новини