Передплата 2024 «Добра кухня»

УПЦ МП зробила єпископом священика-сепаратиста, який допомагав анексії Криму

  • 09.12.2019, 11:34
  • 839

У неділю, 8 грудня, стало відомо про зведення в єпископи УПЦ Московського Патріархату Каллініка Чернишова, який сприяв анексії Криму Росією.

Про це повідомляє архієпископ Православної церкви України Євстратій Зоря на своїй сторінці у Facebook.

«Каллінік відомий тим, що активно сприяв окупації Криму Російською Федерацією навесні 2014 р. За що отримав відзнаку від окупантів і нею вельми похвалявся. Ще майже чотири роки тому в Лаврі його обрали на „вікарного єпископа“ в Крим, але через розголос в пресі досі побоювалися висвячувати, бо такого кандидата могли просто заарештувати, як пособника окупантів», — пояснив владика Євстратій.

Він припустив, що теперішня подія зумовлена політичною ситуацією. «І от тепер вирішили, що „час прийшов“. Мабуть, з Росії дали добро, а тут на місці прорахували, що напередодні зустрічі в Парижі українська держава не схоче скандалу з Москвою», — зауважив автор публікації.

Архієпископ ПЦУ також звернув увагу на обрання місця для хіротонії одіозного священнослужителя — поблизу Ніжина в 1663 році сталося зібрання, описане згодом в історичному романі Пантелеймона Куліша «Чорна рада». Саме в місцевому соборі після цієї ради присягав на вірність московському царю гетьман Брюховецький, а згодом там служив Максим (у чернецтві — Мефодій) Филимонович, якого за прислужництво Москві в РПЦ висвятили в єпископи, а Вселенський патріарх відлучив від церкви через спроби цього діяча незаконно захопити владу в Київській митрополії.

Владика Євстратій наголосив, що хіротонія нового «єпископа Бахчисарайського» відбулася в цьому місці «ніби продовжуючи цю ганебну лінію». «Мабуть, побоялися робити це у Києві, тож подалися до козацького Ніжина… Поближче до Крут. Поближче до Батурина. Щоби не просто зробити відвертого пособника окупантів єпископом, а ще й при цьому демонстративно показати «кто в домє хазяін», — зауважив архієпископ.

Схожі новини