Передплата 2024 «Добрий господар»

«Майстерня здоров’я» до Всесвітнього дня боротьби з інсультом

  • 17.10.2019, 12:23
  • 725

Незабаром, 29 жовтня у всьому світі відзначатиметься День боротьби з інсультом.

Останнім часом для України ця хвороба набула загрозливих масштабів — щорічно фіксується 100−120 тисяч випадків захворювання, майже половина пацієнтів — 40−45 тисяч — помирає. Це понад 87 випадків на 100 тисяч населення. У Європі ж цей показник набагато нижчий — 37—47 на 100 тисяч. Ще значна частина хворих залишається інвалідами. Однак реальна ситуація в Україні, стверджують фахівці, ще сумніша. Річ у тім, що 20—30% хворих з інсультом не потрапляють до лікарні, інформації щодо них немає, тому справжньої статистики в нашій країні ніхто не знає.

Щоб підвищити рівень обізнаності населення щодо такої небезпечної хвороби та відповідального ставлення до власного здоров’я на проспекті Свободи у Львові була організована профілактична акція «Майстерня здоров’я». ЇЇ ініціаторами виступили Національна академія медичних наук України спільно з Львівським національним медичним університетом ім. Данила Галицького, Світовою Федерацією Українських лікарських товариств, Українським лікарським товариством у Львові та ГО «Серце Нації». У межах цього заходу силами викладачів, інтернів Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, лікарів Українського Лікарського Товариства у Львові та волонтерів проводилися безкоштовні вимірювання артеріального тиску, визначення рівня глюкози в крові та розповсюдження просвітницької літератури щодо факторів ризику розвитку гіпертонічної хвороби та інсульту. До прикладу, за кілька годин роботи фахівці виявили городян із рівнем цукру в крові, що сягав 24 ммоль / л чи з артеріальним тиском 195/95, про що останні навіть не здогадувалися.

Одне з головних завдань при профілактиці інсульту — стежити за своїм здоров'ям, не забувати систематично перевіряти артеріальний тиск (особливо, якщо є схильність до його підвищення), відвідувати лікаря, займатися розвитком нормальної фізичної активності і стежити за своїм харчуванням.

Проведення подібних заходів безумовно сприятиме покращенню обізнаності населення щодо збереження власного здоров'я та здоров'я оточуючих.