Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пристайко заперечив тиск США на Україну в наданні військової допомоги, щоб змусити Київ до розслідування щодо Burisma

  • 12.10.2019, 16:58
  • 427

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заперечує тиск з боку США на Україну наданням військової допомоги з метою змусити Київ почати розслідування щодо компанії Burisma ("Бурісма").

«Дилема, що або ми отримаємо допомогу в $ 250 млн, або співпрацюватимемо з Джуліані (особистий адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані — ІФ) — абсолютна брехня. Я був присутній на всіх зустрічах і розмовах», — сказав він в інтерв'ю «Радіо Свобода».

Газета The Hill повідомила, що демократи з Палати представників США запросили до 15 жовтня в Пентагоні і в Адміністративно-бюджетному управлінні при Білому домі документи, пов'язані з фінансовою військовою допомогою Україні.

«Прикладена повістка містить вимогу (надати — ІФ) документи, необхідні комітетам, щоб вивчити послідовність подій і причини, що стояли за рішенням Білого дому затримати вкрай необхідну військову допомогу Україні, схвалену Конгресом США для протидії російській агресії», — йдеться в листі конгресменів.

Раніше повідомлялося, що Трамп затримував надання допомоги Україні. Демократи вважали, що він робив це з метою змусити Київ допомагати йому в питанні розслідування щодо колишнього віце-президента США Джо Байдена. Однак Трамп запевнив, що це не так: допомогу якийсь час він затримував, оскільки був незадоволений тим, що США активно надають військову допомогу Україні, а європейські країни — ні.

Спікер палати представників США Ненсі Пелосі оголосила про рішення розпочати процедуру, мета якої — визначити, чи є підстави для оголошення імпічменту президенту Трампу. Приводом стало повідомлення, передане співробітником американської розвідки своєму керівництву стосовно змісту телефонної розмови Трампа з президентом України Володимиром Зеленським у липні. Його на вимогу конгресменів було передано їм для ознайомлення.

Низка американських ЗМІ раніше повідомляла, що Трамп 25 липня намагався в телефонній розмові переконати Зеленського в необхідності розпочати розслідування щодо Гантера Байдена, а також, що президент США «близько восьми разів закликав його працювати» з адвокатом Джуліані з питання розслідування проти Гантера Байдена.

«Інтерфакс-Україна»

Схожі новини