Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Рак, виявлений на ранніх стадіях, у 95 відсотках випадків повністю виліковний”

На Львівщині триває акція «Дні профілактики патології шийки матки і грудної залози у жінок»

Ні для кого не є таємницею, що в разі виявлення онкологічного захворювання на ранній стадії цю підступну хворобу можна вилікувати. Тому жінкам треба систематично ходити на огляд у жіночу консультацію. Як переконують медики, обстеження на виявлення раку шийки матки необхідно проходити жінкам з 18 років, на рак грудної залози — із 45 років.

За словами директора Львівського обласного центру громадського здоров’я Мар’яни Служинської, саме Львівська область — одна з небагатьох, яка може забезпечити безкоштовне скринінгове обстеження жінок. «Ми хочемо донести до усіх, що рак, виявлений на ранніх стадіях, у 95% випадків повністю виліковний», — сказала вона.

В області працюють сім скринінгових центрів, у яких жінки можуть пройти обстеження і виявити пухлину на дуже ранніх стадіях. Тоді хворобу можна побороти. Записати на дослідження у ці скринінгові центри може сімейний лікар та акушер-гінеколог чи онколог.

З якою метою на Львівщині оголосили «Дні профілактики патології шийки матки і грудної залози у жінок», журналіст «ВЗ» запитала у голови Українського лікарського товариства у Львові, заступника директора Львівського регіонального клінічно-діагностичного онкологічного центру Олега Дуди.

— Нашою метою є привернення уваги до проблеми шийки матки і раку грудної залози у жінок, — сказав пан Дуда. — Обстеження проводять безкоштовно, і їх проводять постійно. Зараз тривають дні профілактики, ми намагаємося загострити увагу суспільства до цієї проблеми, оскільки 15 жовтня Всесвітній, а 20 жовтня — Всеукраїнський день раку грудної залози. Тому напередодні цих днів відбувається багато заходів, щоб популяризувати обов’язковий огляд і зняти стрес у жінок і небажання йти на обстеження. Суть у тому, що зробивши мамографію, скажімо, з тисячі жінок 94 відсотки задоволені йдуть додому і щасливі, що усе гаразд зі здоров’ям. А тих, у кого ми виявимо хворобу на дуже ранній стадії, буде вилікувано. Мета заходу — якомога швидше виявити хворобу на ранній стадії.

— Щоб перевіритися, можна відразу йти в онкодиспансер чи краще мати скерування?


— Бажано мати скерування від сімейного лікаря або від онколога чи гінеколога. У нас приймають за записом. Треба розуміти, що у нас є кілька скринінгових центрів, які є у районах області, що покривають певні осередки. Наприклад, такі центри є у Дрогобицькому, Стрийському районах, у Самборі та Червонограді. А найкраще проводити такі огляди організовано, тобто жінки з певної установи приходять в один визначений день, як це зробили працівниці Театру Марії Заньковецької. Насправді це здорові люди, але профілактику-огляд має пройти кожна жінка. Якщо ж жінка хоче перевірити стан свого здоров’я самостійно, може зателефонувати у реєстратуру і записатися на конкретний день і годину. Таким чином на пацієнта заводять електронну карту, куди і буде внесено усі результати.

Схожі новини