Передплата 2024 «Добра кухня»

Лукашенко назвав ситуацію на Донбасі конфліктом Росії та України

  • 08.10.2019, 13:58
  • 658

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що на Донбасі з 2014 року триває конфлікт між Росією і Україною.

Про це він сказав на форумі в Мінську.

«І не треба після мене говорити, що це не конфлікт Росії та України. Так, не треба ігнорувати керівників ЛНР і ДНР — невизнаних. Так, невизнаних, але вони є, їх теж уникати не можна. Це питання домовленостей. Головне, щоб головні сторони (Україна і РФ) вплуталися в розгляд цього конфлікту і приймали рішення «, — зазначив Лукашенко.

Тоді, вважає він, «буде місце і ДНР, і ЛНР». «Тоді будуть зрушення і по 400 км кордону (РФ і України), і проведення там виборів, і створення якоїсь міліції і т.д.», — заявив білоруський лідер.

«Коли ми обговорювали це питання (з президентом України Володимиром Зеленським) я сказав, що треба йти на якісь контакти, бо війна на твоїй території», — зазначив Лукашенко. «Він (Зеленський) сказав, що так і розуміє проблему — це війна на землі України. Тому треба вирішувати цю проблему», — додав білоруський президент. Лукашенко сказав, що «не можна дорікнути президента України в тому, що він не намагається вирішити цю проблему». «Багато що залежить від нас, і ми повинні взяти на себе більшу ношу, більшу частину в рішенні цієї проблеми», — заявив глава білоруської держави.

Він вважає іспитом для Європи її дієву участь у врегулюванні конфлікту в Україні. «Це лакмусовий папірець. Якщо ми можемо щось, давайте в нашому будинку розберемося і вирішимо цю проблему. Український конфлікт — це не просто нам виклик, він вимагає рішення. Якщо ми його вирішимо, значить, ми на щось здатні. Якщо ні — будемо збиратися, розмовляти. Але користі буде мало», — констатував Лукашенко. «Поки Європа мовчить, ні зі Сходу, ні з Заходу. Тільки камені кидають на адресу цієї молодої людини (Зеленського)», — сказав Лукашенко.

Білоруський лідер знову висловився про необхідність залучення США до української проблеми. «Чому без США неможливо вирішити цю проблему? Ви ж знаєте, наскільки США залучені в Україні не тільки в проблему Криму, Донбасу, цілісності України. Але і взагалі, в усі політичні та економічні процеси», — констатував Лукашенко. При цьому він дорікнув президента США Дональда Трампа за його заяви про те, що «Європа нічого не робить» щодо врегулювання конфлікту. «Це скинути з хворої голови на здорову. Якщо Америка, яка втягнута в цей конфлікт, не почне ворушитися, то нічого не буде зроблено», — додав Лукашенко.


УНН

Схожі новини