Передплата 2024 ВЗ

У ПАРЄ зробили жорстку заяву щодо Цемаха: що вимагають від Росії

  • 10.09.2019, 08:33
  • 900

Оскільки Російська Федерація є членом Ради Європи, вона юридично зобов’язана боротися з берканістю, і тому має забезпечити доступ слідчих у справі знищення рейсу МН17 до Володимира Цемаха.

Про це йдеться у заяві для преси глави комітету ПАРЄ з правосуддя та прав людини Турхільдур Сунни Еварсдоттір, повідомляє Укрінформ.

«Той факт, що Україна дозволила (Володимиру — ред.) Цемаху відправитися до Росії, не означає, що він більше не зобов’язаний до співпробітництва у рамках розслідування цієї жахливої події. Росія є членом Ради Європи та у цьому статусі юридично зобов’язана боротися з безкарністю», — заявила Турхільдур.

У заяві йдеться, що глава комітету вітає обмін полоненими між Україною та РФ, але водночас наполягає, що Володимир Цемах, «підозрюваний» у справі знищення рейсу МН17, який був включений до списку на обмін на вимогу Росії, все одно має залишатися у доступності влади Нідерландів, яка розслідує справу.

«Я хотіла би додати, що на початку жовтня комітет, який я очолюю, призначить Доповідача, у повноваження якого буде входити оцінка прогресу, досягнутого у розслідуванні цієї трагедії та притягнення винних до відповідальності», — повідомила Турхільдур.

Нагадаємо, раніше у понеділок на брифінгу в Берліні офіційний представник федерального уряду Німеччини Штеффен Зайберт заявив, що передача російській стороні одного з головних свідків у справі МН17 не означає, що намагання притягнути винних до справедливості буде припинено.

7 вересня відбулося взаємне звільнення Україною та Росією утримуваних осіб у форматі «35 на 35». До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії українців та 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Серед тих, кого видала Україна, — бойовик «ДНР» Володимир Цемах, який є свідком у справі збиття літака рейсу МН17.

Київський апеляційний суд 5 вересня змінив запобіжний захід Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання. Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території ОРДЛО.

Схожі новини