Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Під час спуску з Говерли загинув 12-річний хлопчик

  • 12.08.2013, 23:54
  • 3 315

11 серпня, близько 16-ї години, біля підніжжя Говерли (зі сторони села Богдан) блискавка вдарила у 12-річного хлопчика, який входив у склад туристичної групи. Від удару блискавки дитина загинула.

Як розповіли “ВЗ” у прес-службі УМНС у Закарпатській області, 12-річний школяр з Тернопільщини того дня разом зі своїм батьком здійснив сходження на найвищу гору України. Коли туристи майже спустилися з Говерли, почалася гроза. На очах у батька блискавка смертельно вразила дитину.

Від ударів блискавки туристи гинуть на Говерлі не вперше. У липні 2005 року понад сто людей разом з президентом Віктором Ющенком сходили на Говерлу, відзначаючи 15-річчя прийняття Декларації про суверенітет України. Того дня також несподівано почалася гроза. Коли на небі почали блимати блискавки, охоронці Ющенка оточили його. Один із бодігардів увімкнув рацію, і вона притягнула блискавку. Офіцер Державної служби охорони загинув.

Під час того пам’ятного сходження на Говерлу померли від серцевої недостатності ще два учасники сходження, а 35 прихильників Ющенка після спуску з Говерли через поганий стан здоров’я звернулися по допомогу до лікарів.

Як стало відомо “ВЗ” з власних джерел, 10 серпня під час сходження на Говерлу помер 71-річний львівський нейрохірург, засновник дитячої нейрохірургії на Львівщині Іван Федорко. Разом із двома друзями літня людина вирішила підкорити найвищу гору України у спекотний день (температура повітря сягала 40o). В районі вершини Пожежевської львів’янинові стало зле і він втратив свідомість. Його друзі викликали на місце події гірських рятувальників із Ворохти. О 21 год. 30 хв. рятувальники прибули на місце події та близько опівночі принесли тіло померлого до спортивної бази “Заросляк”. Тіло передали правоохоронцям для проведення судмедекспертизи і встановлення причин смерті.

Схожі новини