Передплата 2024 «Добрий господар»

Таємничий вибух та радіація на військовій базі в Росії: "Росатом" повідомив про п'ятьох загиблих

  • 10.08.2019, 09:58
  • 888

Під час вибуху на військовому полігоні в Архангельській області в Росії загинули щонайменше п'ятеро людей.

Принаймні, про смерть стількох своїх працівників у ніч на суботу, 10 серпня, повідомила держкорпорація «Росатом», передає ТСН.

«В результаті події на військовому полігоні в Архангельській області під час випробування рідинної реактивної рухової установки загинули п'ять співробітників держкорпорації „Росатом“. Ще троє наших колег отримали травми і опіки різних ступенів тяжкості. Трагедія сталася в період робіт, пов'язаних з інженерно-технічним супроводом ізотопних джерел живлення на рідинної рухової установки», — повідомили в «Росатомі».

У корпорації уточнили, що «всі постраждалі доставлені в спеціалізований медичний заклад, їм надається вся необхідна медична допомога».

В інтернеті з'явилося відео, як карети «швидких» везуть постраждалих до спецлікарні вже в Москві. Водії реанімобілів одягнуті в костюми хімзахисту, а автомобілі обмотані плівкою. Це може свідчити про присутність радіації.

Baza повідомляє, що шістьох постраждалих доправили на лікування до державного біофізичного центру імені Бурназяна в Москві. Із посиланням на джерела в Міноборони Р Ф видання пише, що увесь одяг поранених вже спалили — одразу після госпіталізації. Так само вчинили і з костюмами хімзахисту та одягом лікарів.

Нагадаємо, 8 серпня на військовому об'єкті біля села Ньонокса (до півтисячі населення) у Двінській затоці Білого моря в Архангельській сталися вибухи і пожежа. У результаті інциденту постраждали 15 людей, з них 6 — у тяжкому стані. Спочатку повідомлялося про одного загиблого, потім — про двох, тепер — уже щонайменше п'ятеро.

Міноборони РФ запевняє, що радіаційний фон перебуває в нормі. А влада сусіднього з вибухом Северодвінська (населення — 185 тисяч осіб, розташований за 30 км від Ньонокса) повідомила про підвищення радіаційного фону (цифри не називали) в місті опівдні 8 серпня, підкресливши, що пізніше він був знижений до стану норми. Водночас «Грінпіс» навів дані Міністерства з надзвичайних ситуацій, згідно з якими рівень радіації в Сєвєродвінську підвищився в 20 разів вище норми. Екологічна група звернулася до відповідних російських органів з проханням встановити, наскільки підвищена радіація, чи є вона небезпекою для здоров'я людей і що насправді спричинило сплеск. Про це пише The New York Times.

Район у Двінській затоці Білого моря на вимогу Міноборони Р Ф перекрили для вільного плавання на місяць.

Поранених із бази привозили в костюмах радіаційного захисту. Люди в костюмах радіаційного захисту вимірювали фон гелікоптера. Коли переконалися, що він не випромінює і все в нормі — приступили до вивантаження поранених. Про це пише Mash.

Військові експерти, яких опитала «Фонтанка», припускають, що судно — носій випробовуваної ракети з рідинним двигуном — могло затонути після того, як на борту стався вибух і пожежа. Компоненти ракетного палива, що потрапили у воду, можуть призвести до екологічної катастрофи в цьому регіоні.

За інформацією Meduza, у день вибуху реактивного двигуна, у водах Білого моря було помічено танкер «Серебрянка», який призначений для збору і зберігання рідких радіоактивних відходів. Виявив танкер на супутниковому знімку експерт з ядерної зброї Джеффрі Льюїс. На його думку, «Серебрянка» з'явилася в цьому районі через випробування крилатої ракети з ядерною установкою.

Російські ЗМІ заявляють, що територія поблизу Ньонокса використовується для випробувань зброї, включаючи балістичні та крилаті ракети, які використовує російський військово-морський флот.

Схожі новини