Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Центр опіки сиріт передали сиротам

Міськрада нарешті вирішила долю приміщення на Короленка, 7.

Нарешті вирішена доля Центру опіки сиріт УГКЦ, що міститься у будівлі на вул. Короленка, 7. Сесія Львівської міської ради спеціально зібралася 1 серпня, під час канікул, аби оперативно прийняти рішення щодо правового статусу приміщення і надання необхідних коштів.

Депутати погодили прийняття у власність територіальної громади міста Львова нежитлових будівель на вул. Короленка, 7 (на фото) з подальшою передачею їх Місії «Центр Опіки Сиріт» УГКЦ безоплатно. Виконком має сформувати комісію, яка юридично правильно проведе процес передачі приміщень.

Другою ухвалою депутати підтримали пропозицію міського голови Андрія Садового виділити з бюджету розвитку Львова 40 млн грн субвенції та передати її Львівській обласній раді в обмін на це приміщення. Також депутати ЛМР звернуться до депутатів ЛОР — виділити частину із цих 40 мільйонів на фінансування ремонтів, які треба буде зробити у цьому приміщенні. Таким чином обласні обранці зможуть стати співучасниками доброї справи — допомогти дітям-сиротам.

Раніше на вул. Короленка, 7 була школа-інтернат. Останні роки більша частина приміщення стояла порожньою, а частину його займав Центр опіки сиріт УГКЦ («Дім милосердя»). Там знайшли прихисток діти-сироти, діти з малозабезпечених сімей, зі шкіл-інтернатів, реабілітаційних центрів, сиротинців сімейного типу, будинків дитини. Дітьми опікується спільнота капеланів УГКЦ та волонтерів. Тут для дітей проводять різні гуртки, вишколи, зайняття спортом.

Однак формально приміщення належало Львівській обласній раді. Восени 2018 року вона вирішила виставити будинок на аукціон і продати за ринковою ціною. ЛМР звернулася до ЛОР з проханням передати його Центру опіки сиріт, однак облрада відмовилася. Оціночна вартість приміщення була 29 млн грн. Центр опіки сиріт, а також усі небайдужі, в тому числі й працівники ЛМР, почали збирати кошти, аби Центр сам викупив це приміщення. Потрібної суми, звісно, не назбирали. Тим часом ЛОР таки продала будинок з аукціону — за 35 млн грн. Покупцем виявилася київська брокерська компанія «Горизонт Проперті», що діяла в інтересах невідомого покупця. Проте міськрада заблокувала цю операцію в суді. Пізніше міськрада сама вирішила викупити це приміщення в облради за 40 млн грн., аби передати його дітям.


Схожі новини